Madárkarácsony és Luca-nap Dévaványán – Jöjjenek el Önök is!

December 3-án, 10.00 órától rendezzük meg a hagyományos „Madárkarácsony és Luca-napi szokások” elnevezésű, szezonzáró programunkat Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában.

A madárkarácsonyok megrendezése négy évtizeddel ezelőtt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére indult el Magyarországon. A program azóta is nagy népszerűségnek örvend, számos oktatási és egyéb intézmény, s természetesen a hazai nemzeti parkok is minden év decemberében megrendezik.

A beköszöntő tél - főleg, ha keményebb hideggel jár együtt -, igen nagy erőpróbát jelent a madarak számára. Ilyenkor ugyanis már nem találnak maguknak táplálékul szolgáló bogarakat, rovarokat, gyümölcsöket, magvakat, bogyókat. A madarak egy része ezért ősszel délre vonul, hogy ott vészelje át a telet, mások viszont itthon maradnak. Utóbbiak között főleg a gyümölcsökön, növényi magvakon élő fajokat találjuk. Rajtuk segíthetünk tehát, ha a tél folyamán rendszeresen eleséget helyezünk ki számukra.

December 3-án megrendezendő programunk keretében először egy előadást hallgathatnak meg a madáretetés legfontosabb szabályairól. Ezt követően a Luca-naphoz (december 13.) kapcsolódó hazai és külföldi népszokásokról, hiedelmekről, babonákról esik szó. 

Az előadást követő kézműves foglalkozás keretében készítünk madárkalácsokat, melyeket (az időjárástól függően) ki is helyezünk a látogatóközpont közelében található madáretetőkbe, illetve haza is vihetik azokat a résztvevők. Megkóstoljuk a Luca-napi pogácsát, tanulmányozzuk a Luca-napi kalendáriumot, s izgalmasnak ígérkezik a Luca-napi tök elkészítése is. Ehhez ruhaanyagokat, faforgácsot és egyéb természetes anyagokat használunk majd fel. Régen a Luca-napi, kivájt tökbe gyertyát, kanócot helyeztek elődeink, ezzel is nyújtva a fény, a világosság időtartamát.

A kézműveskedés keretében gyöngyökből fűzött, csillag alakú karácsonyfadíszt és természetes alapanyagokból összeállított asztali díszt is készítünk majd. A programon csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni (így tudjuk felmérni a kézműves foglalkozásokhoz szükséges alapanyagok mennyiségét). Információ, jelentkezés: Szélné Sándor Katalin látogatóközpont-vezetőnél a +36 30 445 2409-es telefonszámon. Programdíj: felnőtteknek 700 Ft/fő, diákoknak 500 Ft/fő.

plakát