Madárkalácsot gyúrtunk, Luca-búzát vetettünk

Szép számban érkeztek résztvevők a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában december 4-én megtartott „Madárkarácsony, Luca-napi szokások” elnevezésű programra.

Jöttek vendégek Mezőtúrról, Ecsegfalváról és Dévaványáról is. A program első részében rövid előadást tartottunk a Luca-naphoz kapcsolódó szokásokról, hagyományokról. Egyebek mellett szó esett például arról, hogy régen a nők ezen a „dologtiltó” napon nem moshattak, nem takaríthattak. Valaha a gonosz boszorkányok létezése is kötődött december 13-hoz, ilyenkor fokhagymával próbálták elűzni a rontásukat. A fiatal lányok gombócba rejtett papírokra írták a férfiak nevét, ebből próbálták megjósolni jövendőbelijük keresztnevét (a főzővíz felszínére elsőként feljövő gombóc rejtette a nevet). A kisgyermekek regölni mentek, s a versikékért cserébe apró ajándékokat, édességeket kaptak.

Vendégeinkkel közösen Luca-napi búzát ültettünk, bízva abban, hogy Karácsonyig kizöldell, s így szép dísze lehet majd az ünnepi asztalnak. Készítettünk madárkalácsot is, miközben szó esett a madáretetés legfontosabb szabályairól, s arról milyen fajok látogatják majd a hideg napokon az etetőket.

A rendezvény kellemes, családias hangulatban telt, végül pedig mindenki hazavihette a saját készítésű kézműves munkáit.

madárkarácsony
Fotó: Csontos Alexandra
madárkarácsony
Fotó: Csontos Alexandra