Madarak- és Fák napi madárodú kihelyezés az Anna-ligetben

Mint, ahogy arról már korábban hírt adtunk, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. által életre hívott Madárodú kihelyezési Akcióprogramban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz.

Az akció keretében országszerte 3500 odú és 350 madáretető kerül kihelyezésre a hazai nemzeti park igazgatóságok, az erdőgazdaságok és a vadászkamara közreműködésével.

A program célja énekesmadaraink költőhelyeinek bővítése mellett a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségének kialakítása, elmélyítése. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai ezért a rendelkezésünkre bocsátott madárodúkat és etetőket a védett területek szomszédságában fekvő települések iskolái és óvodái közreműködésével már több településen kihelyezték. A Madarak- és Fák Napja ünnepének alkalmából úgy gondoltuk, hogy az Igazgatóság legnagyobb látogatottságú bemutatóhelyének, a Körösvölgyi Állatparknak helyet adó Anna-ligetet választjuk az utolsó 10 odú telepítéséhez.

Az Anna-liget fásparkjában számos madárfaj él. Az odúlakó madarak közül rendszeresen fészkelnek itt szén- és kék cinegék, mezei verebek, csuszkák, légykapók, akik mind előszeretettel veszik birtokba az itteni odúkat. A tíz új, B típusú odúval most őket ajándékoztuk meg. A Körösvölgyi Állatpark látogatói az állatpark sétányának bejárása közben találkozhatnak ezentúl az új madárlakokkal és remélhetőleg a hamarosan beköltöző lakóikkal.

Odú
Fotó: Ezer Ádám
Odú
Fotó: Ezer Ádám