Lessük meg együtt a csillagokat Csomorkányban!

Hullócsillagokat is láthatnak azok az érdeklődők, akik eljönnek augusztus 12-én, pénteken a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett „Csomorkányi csillagles” elnevezésű programra.

A helyszín az egykori csomorkányi templomrom (GPS-koordináták: É 46°26’18,74’’ K 20°31’40,15’’), a találkozó időpontja este 8 óra. A találkozási pont nem megfelelő útviszonyok esetén Lófogó-ér.

A fotózás szerelmesei segítséget kaphatnak ahhoz, hogy minél jobb, hangulatosabb felvételeket készítsenek a csillagos égboltról és az éjszakai tájról. Ezt követően rövid helytörténeti előadás keretében ismerkedhetnek az Árpád-kori Csomorkány történetével és a Körös-Maros Nemzeti Park értékeivel.

Sötétedést követően távcsővel fürkésszük majd az augusztusi égboltot. Lézerfényes csillagkép-határozást végzünk, és reményeink szerint gyönyörködhetünk majd a Perseidák meteorrajban is.

A programon csak előzetes bejentkezéssel lehet részt venni. További információk és bejelentkezés Palcsek István Szilárd természetvédelmi ügyintézőnél a +36-30-016-2117-es telefonszámon.

Csillagles
Fotó: Palcsek István Stzilárd