Kvízjátékot hirdetünk a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából

A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából kvízjátékot hirdet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az általános iskolák felső tagozatos diákjai és a középiskolák tanulói számára.

A megoldások beküldésének határideje 2022. február 4., péntek.

A feladatokat itt találják meg.

A kvízjáték végeredményét közzétesszük majd honlapunkon, s az első három helyezett ajándékot is kap, mégpedig családi, illetve kétszemélyes belépőket a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontba. 

A Vizes Élőhelyek Világnapját 1971. óta február 2-án ünneplik a világban. Ezen a napon írták alá ugyanis Iránban a Ramsari Egyezményt, melynek célja a vizes élőhelyek és az ott élő madárvilág védelme. A XX. század elejére már olyan mértékben összezsugorodtak a vizes élőhelyek, hogy elengedhetetlenné vált a megőrzésüket szolgáló nemzetközi összefogás. Az alapításkor 18 ország írta alá, napjainkra pedig ez a szám 135-re bővült. Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez.

A ramsari területek listáján világszerte több mint 1200 terület szerepel, melyek összterülete 100 millió négyzetkilométer. Hazánkban 23 ramsari terület van, összterületük 130 ezer hektár. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a kardoskúti Fehér-tó, Montág-puszta és a Biharugrai-halastavak tartoznak az egyezmény hatálya alá.

Felhívás