Különös vendég: kis hattyú a Kígyósi-pusztán

Kis hattyút figyeltek meg március 2-án, a Kígyósi-pusztán a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Ez az északi madárfaj nagyon ritka vendég Magyarországon, idén ez volt az első felbukkanása.

A fehér tollazatú, kecses madár a Kígyósi-puszta fokozottan védett területének nagy kiterjedésű vízállásain tartózkodott, más vízimadarak közelében. Táplálkozott, fürdött, tollászkodott és pihent, majd tovább is állt, mindössze egyetlen napot töltött ezen a területen.

Hazánkban három vadon élő hattyúfaj fordul elő, a bütykös, az énekes és a kis hattyú.  Ezek mindegyike a vadludaknál nagyobb méretű. A kifejlett madarak tollazata fehér színű. A három hattyúfaj közül a kis hattyú a legkisebb testű, de még így is méretesebb, mint a legnagyobb vadludak. A kis hattyúk az erdőhatártól északra, sarkvidéki területeken, tundrákon költenek. A hazánkban esetenként megfigyelhető példányok valószínűleg a finn-orosz határvidékről érkeznek.

Bütykös hattyút a Balatonon és a lakott területek vizes élőhelyein is gyakran láthatunk.  Az ország számos pontján összesen mintegy 400 pár költ. A Körös-Maros Nemzeti Parkban is fészkelnek, a Biharugrai-halastavakon például tavaly hat pár költött. Énekes hattyúból mindössze egyetlen pár költ néhány éve az országban, mégpedig Nógrád megyében.  Kis hattyúk egyáltalán nem költenek nálunk, s évente legfeljebb egy tucatnyi példány bukkan fel. Tavaly decemberben, Csongrád-Csanád megyében összesen öt példány megfigyelését regisztrálták. Valószínűsíthető, hogy ezek egyike vetődött most el a Kígyósi-pusztára.

Kis hattyú Fotó: Marik Pál