Különös lakótársak: búbosbankákkal osztoznak a bökényi iroda munkatársai

Immár második esztendeje költenek búbosbankák a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bökényi irodájának eresze alatt. Munkatársaink örömmel osztoznak az épületen a tollas lakótársakkal.

A bökényi iroda a KMNP Maros-ártér részterületén található. Az iroda udvarán számos mesterséges madárodú van kihelyezve, melyekben sok énekesmadár szokott költeni. Egy pár búbosbankának azonban az iroda épületének eresze alatti deszkázat rése jobban tetszett a fészekodúknál, és a tavalyi évben oda rakták tojásaikat, majd két fészekaljnyi fiókát is sikeresen kireptettek.

A bankák sokszor évekig hűek maradnak egy bevált fészkelőhelyhez, így az idei évben is számítottunk megjelenésükre, ami április elején meg is történt. Először a hím madár érkezett meg déli telelőterületéről. Jellegzetes, „huppogó” hangjára lettünk figyelmesek, az iroda diófáján hirdette érkeztét. Hamarosan a tojó is csatlakozott hozzá és azóta párzást is megfigyeltünk, aktívan foglalják ismét az eresz alatti odújukat. Érdekes belegondolni, hogy amíg mi egész télen bejártunk az irodába, ezek a különös megjelenésű szárnyasok több ezer kilométerre innen, Afrikában töltötték a telet, majd hónapok múlva visszatértek hozzánk, a Maros-ártér ugyanazon eldugott kis szegletébe.

búbos banka
A fotó illusztráció, készítette: Balla Tihamér