Különleges vendégek: lilebíbicek vegyültek el a bíbiccsapatokban

Különleges madártani élményben volt részük a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak és a madármegfigyelőknek az elmúlt hetekben.

Magyarországon rendkívül ritka átvonulót, lilebíbicet sikerült megfigyelniük a Kenderesszigeti-halastavaknál és a Begécsi-halastavaknál is.

A lilebíbic a lilealakúak rendjébe és a lilefélék családjába tartozó partimadár-faj. Főként Közép- és Nyugat-Ázsiában költ, igazi sztyeppelakó. Az októberi vonuló bíbictömegekhez csatlakozva eljut Közép-Európába, így Magyarországra is. Telelni többek között India, Szaúd-Arábia, Szíria, Északkelet-Afrika területére vonul. Kóborlásai során eljut Európa nyugati felébe is.

A Kárpát-medencébe özönlő bíbicek, bár gyepeken, lucernákon, illetve más szántóföldi környezetben táplálkoznak, délidőben felkeresik a sekély vizű vizes élőhelyeket. Ilyenek például a természetes vizes rétek, mesterséges árasztások, vagy a lecsapolt halastavak. Itt pihennek több órán keresztül, amikor isznak, fürdenek, pihennek, tollászkodnak. Közöttük tűnt fel a fahéjszínű lilebíbic is. Repülés közben nagyon feltűnő a háromszínű (fekete-fehér-barna) szárnymintázata, amiről könnyen felismerhető. A nehézséget inkább az jelenti, hogy a napsütéses őszi napok délidejében a nagy nagyítású távcsövek látómezeje nagyon remeg és a szoros, több százas bíbiccsapatban könnyen elvegyül a madár. A bíbiceket egyenként kell átnézni, hogy előkerülhessen ez a ritkaság.

Idén ősszel, októbertől már több mint 20 adata gyűlt össze a Kelet-magyarországi területekről. Először a Hortobágyon látták, majd a Kenderes külterületén lévő halastavaknál, azt követően a Begécsi-halastavakon és nem messzire tőle, Berettyóújfalunál, Andaházán. Ecsegfalván, a Kenderesszigeti-halastavakon madármegfigyelők (Kiss Ádám) találták meg első ízben. Itt a természetvédelmi őrszolgálat tagjai a napokban két lilebíbicet is láttak egy mintegy 800 példányos bíbiccsapatban. A Begécsi-halastavakon október 12-én bukkant fel először egy lilebíbic, s azóta is több alkalommal megfigyeltük a bíbicek között. Ezek a ritka vendégek feltehetően addig maradnak, amíg a bíbiccsapat tovább nem vonul. Feltűnő tendencia, hogy az utóbbi években megnövekedett a lilebíbicek megfigyelése Magyarországon, az idei év pedig különösen erős beáramlást mutat, figyelembe véve azt is, hogy madármegfigyelő nem jár minden bíbiccsapat nyomában.

A kép illusztráció.

lilebíbic
Fotó: Mészáros Csaba