Különleges vendég: hósármány bukkant fel a Csanádi pusztákon

A Körös- Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén minden évben felbukkan egy különleges vendég, a hósármány. Ezen a télen az első példányt itt december 6-án figyeltük meg, míg december 13-án Cserebökényben egy 30 példányból álló csapatát azonosítottuk Veres Zoltán-pusztán.

A hósármány az északi tájak költőmadara, Grönlandon, Izlandon, a skandináv országokban és Oroszország tundráin, havas területein fészkel. A kopár, kőgörgeteges havasokat, nyílt, fátlan felföldeket kedveli. Télen délebbre húzódik, vonulási helyének legdélebbi része a Kárpát-medence, ezért nálunk csak nagyon ritkán bukkan fel.

A december elején megfigyelt madár a Királyhegyesi-puszta szélén, egy földút mellett szedegette az elszórt magokat. Nem mutatkozott félénknek, csak akkor röppent fel, amikor már 4-5 méterre megközelítettük. A tél folyamán minden bizonnyal még több példány is feltűnik majd a térségben.

A veréb méretű hósármány tollazatában sok a fehér szín, különösen a hímek esetében. Nyáron szinte teljesen fehér és fekete, télen barnásabb, piszkosabb fehér-fekete foltos a színezete. A hímek szárnycsúcsa sokkal feketébb, mint a tojóké.

Hósármány
Fotó: Szél Antal István