Költési sikerek: a Dél-Alföldön kimagaslóan jó évük volt a gólyáknak

Az átlagosnál jelentősen több fiókát neveltek fel az idén a Körös-Maros Nemzeti Park működési területén költő fehér gólyák. Szép számban voltak ötfiókás fészekaljak, sőt akadt egy olyan pár is, amelyik hat utódot nevelt fel.

Békés vármegyében tavasszal 343 pár foglalta el a fészkét, közülük 283-nak volt sikeres a költése. Összesen 912 fiókát reptettek, így az átlagos fiókaszám (ha csak a sikeres költéseket vesszük figyelembe) 3,22 volt. Ezek a mutatók lényegesen meghaladják a tavalyi eredményeket, 2022-ben ugyanis 240 pár költött sikeresen, összesen 738 fiókát reptettek, az átlagos fiókaszám pedig 2,83 volt. Nagyon sok volt a négyfiókás fészek, sőt 23 ötfiókás is akadt, ami rendkívül jó eredménynek számít. Az állomány sűrűsége szintén növekedett, a tavalyi 5,35 pár/ négyzetkilométer helyett idén 6,09 pár/négyzetkilométer lett. 

Az, hogy a mutatók ilyen mértékben javultak, elsősorban annak köszönhető, hogy míg 2022-ben rendkívüli aszály volt, addig idén optimális időjárási körülmények között zajlottak a fészkelések. Békés vármegyén belül a legtöbb sikeres költés Békéscsabán és Szeghalmon volt, mindkét városban 24 pár reptetett fiókákat. Békéscsabán 67, Szeghalmon 77 fióka repült ki.

Csongrád-Csanád vármegyében Cserebökény és Hódmezővásárhely térségében is jóval sikeresebbek voltak a költések, mint tavaly. Összesen 133 fehér gólya fészkét, vagy kihelyezett fészektartót ellenőriztünk. A költések felmérése során fészekfoglalást, fészeképítést, tojásrakást 69 fészekben találtunk. Fiókák 62 helyen keltek ki, később hat fészekben meghiúsult a költés. Az ellenőrzött fészkek közül nyolcban 5, huszonötben 4, tizenháromban 3, ötben 2, ötben pedig 1 fióka nevelkedett. A 133 fészekből 40 fészekanyag nélküli üres fészektartó volt. A tartókon korábban aktív fészkek voltak, így várjuk a gólyák ismételt megtelepedését. Idén a költési időszakban és azt megelőzően kedvezőbben alakultak a csapadékviszonyok, mint egy évvel korábban. A kialakult vizes élőhelyeken és a mezei pocok gradációval érintett területeken bőségesen találtak táplálékot a gólyaszülők, így több fióka felnevelését vállalták. 2022-ben a vizsgált területen egyetlen ötös fészekalj sem volt, négy fióka is csak hat fészekből repült ki.

Az Igazgatóság Makói Tájegységében is több pár fehér gólya költött, mint tavaly. Itt egy rekorder pár is akadt, ők hat fiókát neveltek fel. A legtöbb párnál négy fióka volt, de szép számmal akadtak ötfiókás fészkek is.

fehér gólyák
A kép illusztráció. Fotó: Őze Péter