Költési rekord az üstökösgémeknél, jelentős növekedés a kis és nagy kócsagoknál

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén idén több gémféle is kiugróan magas számban költ – derült ki abból a felmérésből, melyet az KMNPI szakemberei a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés Megyei Helyi Csoportjának munkatársaival közösen végeztek.

Nagy kócsagból összesen 159 pár költ a területen, ez 20 párral több az előző évinél. Az állomány döntő része az Ugrai-rét vegyes gémtelepén rakott fészket, de egy kisebb, 24 páras telep a Biharugrai-halastavakon is van.

Kanalasgémből szintén két telepet találtunk: a Begécsi-halastavakon 23, az Ugrai-réten 75 pár fészkel. Az állomány nagysága megegyezik a tavalyival. A nagy kócsagokhoz hasonlóan a kanalasgémek is mindannyian a nádasban raktak fészket.

A kisebb testű gémek mindegyike az Ugrai-rét vegyes gémtelepén költ. A rekettyefűzeken és a nádasban egyaránt vannak fészkek. Ez a Körös-Maros Nemzeti Park legnagyobb kolóniája. Kis kócsagból 60 pár költ a telepen, ami csaknem duplája az előző évinek. Kiugró növekedést tapasztaltunk az üstökösgémek esetében: a tavalyi 35 pár után idén már 80 pár költött, ez az elmúlt évek legjobb költése. Bakcsóból a tavalyihoz hasonlóan idén is 70 pár rakott fészket. Szintén a vegyes gémtelepen költött – immár második alkalommal -, 2 pár pásztorgém is.

A vörös gém állományában nincs jelentős változás, mintegy 120 pár fészkel a területen. Esetenként laza kolóniákban költenek a nagyobb mocsarakban és a halastavakon, de jelentős a magányosan költő vörös gém párok száma is. 

Legkisebb testű gémünk, a törpegém állományának megállapítása a faj rejtett életmódja miatt nehézkes. A felmérések alapján az elmúlt évekhez hasonlóan idén is mintegy 50 pár költ a Kis-Sárréten.

A gémek mellett a kis kárókatonákat is számba vettük, melyekből idén 180 pár költött, ők valamennyien az Ugrai-rét vegyes gémtelepéhez csatlakoztak.

Összességében elmondható, hogy a kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére a Kis-Sárrét gémtelepei továbbra is stabilak, sőt néhány fajnál jelentős növekedést is tapasztaltunk.

kanalasgém telep kis kárókatonákkal az Ugrai-rétben
Kanalasgém telep kis kárókatonákkal az Ugrai-rétben Fotó: Tóth Imre