Kivételes élmény: vadászó halászsast láttunk a Maroson   

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a közelmúltban, egy csónakos terepbejárás alkalmával halászsast észleltek a Maros apátfalvi szakaszán.

A halászsas felbukkanása a folyón azért meglepő, mert ez a ragadozó madár jellemzően a nagy kiterjedésű állóvizeknél vadászik. Örömmel tapasztaltuk, hogy a jelek szerint a Maros is alkalmas pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálhat számára.

Magyarországon halászsas nem költ, de a tavaszi és az őszi vonuláskor a nagyobb állóvizeknél rendszeresen felbukkan egy-egy magányos példány. A nálunk megjelenő halászsasok Észak-Európában költenek, s mivel ott télen minden vízfelület befagy, ezért kényszerülnek délre vonulni. Ezek az északi madarak sok esetben nagyon bizalmasak, nem kerülik az embert. A Maroson megfigyelt fiatal, idei kelésű példány is közel engedett bennünket, így a távcsövön keresztül gyönyörködhettünk benne.

Kivételes élményt jelentett számunkra, hogy zsákmányszerzés közben is megfigyelhettük a madarat. Egy közvetlenül a Maros partján álló magas fa száraz csúcsán ült lesben, majd hirtelen erős lendületet véve lecsapott a folyóba. A halászsasokra jellemző módon szárnyait hátracsukta, lábait nyílegyenesen maga elé tartotta, így érkezett nagy csobbanással a vízbe, ahonnan egy kárászt sikerült zsákmányolnia. Távolabb repült vele, ott fogyasztotta el.

halászsas
A fotó illusztráció, készítette: Őze Péter