Kiránduljunk a Körös-Maros Nemzeti Park déli részeire!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Makói tájegysége a téli hónapokban is számos látnivalót kínál a természetbarátoknak.

A Maros homokpadjain récecsapatok pihennek, a szántóföldeken kósza darucsapatok mozognak, a puszták felett ragadozó madarak köröznek.

A Maros ártéri erdeit járva többféle kistestű énekesmadárral is találkozhatunk: süvöltők, zöldikék, tengelicek bújnak meg a bokrok, fák között.  Kökényt, csipkebogyót és más élelmet keresnek. Mivel a fák már lehullatták lombjukat, így jól beláthatjuk a környéket.

A folyó vízszintje most még alacsony, ezért több helyen is láthatók kisebb homokpadok, zátonyok. Ezeken gyakran pihennek meg kisebb récecsapatok. Kis szerencsével, távcsövünkkel közelebbről is szemügyre vehetjük az ott állomásozó tőkés, fütyülő, esetleg csörgő récéket.

Az ártéri gyepek felett ragadozó madarak – parlagi sasok, kékes rétihéják - köröznek. Távolabb, a szántóföldeken néha felbukkan egy-két kósza darucsapat, máskor nagy lilikek, nyári ludak kerülhetnek szemünk elé. A Csanádi pusztákon élő túzokállomány is csapatba rendeződött már, legutóbb 25 példányt számoltunk.

Túracipőt (csizmát) fel tehát, és látogassunk el a Maros környékére!

Maros folyó
Fotó: Lovászi Péter