Kiránduljunk a Halásztelki-tanösvényre!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szabadon látogatható tanösvényei az egészségügyi korlátozásokkal érintett időszakban is kitűnő kikapcsolódási lehetőséget, feltöltődést kínálnak.

Mi most a Hármas-Körös hullámterébe, a Szarvas határában fekvő Halásztelki-tanösvényre invitáljuk a természetbarátokat.

A Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén kilakított Halásztelki-tanösvény nyomvonala szépséges ligeterdők között, előbb a folyóparton, majd a régi kubikrendszer mentén halad. Tíz információs tábla segítségével mutatja be a Dél-Alföld egyik jellegzetes tájformájának és élőhelyének növény- és állatvilágát, kultúrtörténetét. A tanösvény indítótáblája a Szarvas-Mezűtúr vasútvonal hídjának szarvasi hídfőjénél található, GPS-koordináták: 46º 54’ 44.12” É, 20º 33’ 41.51” K. Gépkocsival és kerékpárral is könnyen megközelíthető.

A ~4 km kilométer hosszú tanösvény állomásai:

-        Tájtörténet

-        Folyó és élővilága

-        Puhafa ligeterdő

-        Fás legelő és kaszáló

-        Ligeterdők állatvilága

-        Keményfás ligeterdő

-        Tájidegen fajok és özöngyom-növényzet

-        Gátak, kubikok

-        Mocsarak, holtágak növény- és állatvilága

-        Hullámtéri erdők énekesmadarai

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idén tavasszal is elvégezte a tanösvény karbantartását, felújítását. A természet lassan már éled, megérkeztek az énekesmadarak, mozgolódnak a mocsári teknősök. A lombozat még nem rejti el a madarakat, így jól megfigyelhetjük a fészküket foglaló cinegéket, munkálkodó fakopáncsokat, zsákmányra vadászó nagy kócsagokat.

A friss levegőn tett kiadós séta kitűnő kikapcsolódást nyújt, s egyúttal testi-lelki egészségünket is szolgálja. Éppen ezért mindenkit arra biztatunk, hogy látogasson el nemcsak a Halásztelki-tanösvényre, hanem a Körös-Maros Nemzeti Park más részterületein található, szabadon látogatható többi tanösvényre is.

Halásztelki tanösvény
Fotó: Tóth Tamás József