Kilencvenhét éve született Dr. Sterbetz István

Ma ünnepeljük Dr. Sterbetz István (1924-2012) születésének kilencvenhetedik évfordulóját. Beskatulyázhatatlan géniuszát jól jellemzi, hogy maradandót alkotott ornitológusként, természetvédelmi szakemberként, íróként és vadászemberként egyaránt.

Közel 700 tudományos és ismeretterjesztő írása mellett elévülhetetlen érdemeket szerzett a mai Csongrád-Csanád és Békés megyék területén létrehozott védett területek, majd később a Körös-Maros Nemzeti Park megalapításában. Nevéhez fűződik a dévaványai Túzokvédelmi Állomás létrehozása is, ahonnét évről évre megannyi veszélybe került túzokcsibének van visszatérése a szabad életbe.

Művei közül nemcsak tudományos értekezései, hanem szépirodalmi igényességgel írt életrajzi, természeti leírásai ma is kiváló olvasmányok.

A túzok, a vízimadarak és a vizes élőhelyek védelmében tett meghatározó lépéseit, iránymutatásait napjaink természetvédelmi szakemberei viszik tovább, vadászati témájú írásai pedig a jövő vadászainak adnak útravalót.

Nevét 2017 óta őrzi az Igazgatóság dévaványai bemutatóhelye, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont. Az érdeklődők itt a múzeumi épületben kiépített, személyes trófeákkal, kitüntetésekkel és relikviákkal illusztrált Sterbetz István Emlékszobában ismerhetik meg részletesen életét és munkásságát.