Kihajtottuk a szürkemarhákat a Csanádi pusztákra

Csaknem hétszáz magyar szürke szarvasmarha kezdte meg a legelési szezont a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A tavaszi esőzéseknek köszönhetően a gyepek most ideális táplálékot jelentenek a tehenek és borjaik számára.

Montág-pusztai Állattartótelepünkön az elmúlt télen is szépen gyarapodott a szürkemarha állomány, 196 borjú jött világra. Az ellési szezon végeztével, február 1-én már meg is kezdődött a háremeztetés. Négy háremet alakítottunk ki, melyekbe sóstói telepünkről szállítottuk át a tenyészbikákat.

A háremszerű pároztatás április végéig zajlott, ekkor alakítottuk ki a két tehéngulyát, melyeket Szent György napján ki is hajtottunk a legelőkre. Az egyik gulya a Királyhegyesi-pusztán legel, a másikat pedig a Kopáncsi-pusztára hajtottuk ki. A harmadik gulya a Montág-pusztai Állattartótelep környékén legelészik.

Július első hetére valamennyi idén érkezett borjú betölti a 180 napos kort, ekkor megtörténik a leválasztásuk, s külön gulyát alakítunk majd ki belőlük.

A Csanádi puszták mindhárom részén megfelelő a legelők állapota, jók a gyepek, a legeltetéshez optimálisak a körülmények.

kihajtás
Fotó: Pap János
kihajtás
Fotó: Pap János