Kihajtottuk a legelőkre a szürkemarhákat és a bivalyokat

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állattartótelepein véget ért az őshonos magyar szürke szarvasmarhák és házi bivalyok teleltetési időszaka.

Az állatokat kihajtottuk, illetve kiszállítottuk a legelőkre, ahol fontos szerepet kapnak a védett területek természetvédelmi kezelésében.

Igazgatóságunk három állattartótelepe közül kizárólag Dévaványán vannak házi bivalyok. Őket két gulyára osztottuk, s valamennyien a Dévaványa környéki legelők természetvédelmi kezelésében vesznek részt.

A szürkemarhák tábora is népes a dévaványai telepen. Egy részüket a környékbeli legelőkre hajtottuk ki, a többieket Szabadkígyósra, illetve Biharugrára szállítottuk át. Dévaványa közelében, a Kóré-zugban egy 300-as egyedszámú tinógulya kezdte meg a területkezelést. Őket fokozatosan mozgatjuk majd egy legeltetési körben, amely ősszel Atyaszegen fejeződik be. Egyrészt azokat a területeket járják be, amelyeket nem tudunk kaszálni, illetve a már kaszált részekre is áthajtjuk őket sarjúlegeltetésre. Így a kaszált területek is természetes trágyázást kapnak.

Dévaványáról minden évben szállítunk más területi egységekre is szürkemarhákat. Idén május közepén 275 üszőt és 50 tinót vittünk át a Kígyósi-pusztára. Emellett a Kis-Sárrétre 280 tinót szállítottunk, melyekkel először Simotán kezdjük meg a legeltetést, a nyár közepétől pedig a Geszt melletti Kisvátyon-pusztán, az ottani vizes élőhely-rekonstrukciók természetvédelmi kezelésében vesznek részt. Hamarosan a Körös-ártérben (Álom-zugban) is 100 tinó legelészik majd. A kiszállított állatok a teljes vegetációs időszakot az említett területeken töltik.

Kardoskúton a Sóstói Állattartótelepünkről 245 magyar szürke szarvasmarha tehenet, 45 tenyészüszőt és 201 borjút hajtottunk ki. Két gulyát alakítottunk ki belőlük, egyik a Verrasztó-tanyai, másik a fecskési gulyaállásra került. Május végén, június elején visszahajtjuk az állatokat a telepre, ahol leválasztjuk a borjakat. Három-négy nap elteltével a tehenekből és a növendék üszőkből két gulyát alakítunk ki, az egyik a csomorkányi gulyaállásra kerül, a másik pedig a Fecskés-tanyára tér vissza. A telep környékén is szép számban legelésznek még növendék üszők (104 egyed) és tinók (80 egyed), ők május utolsó hetében Cserebökénybe mennek majd legelni.

Montág-pusztai telepünkön összesen 740 magyar szürke szarvasmarhát tartunk. Egy csaknem kétszáz egyedből álló gulya már május eleje óta a tótkomlósi út mellett, a megfigyelőtorony környékén legel. További 270 állatot május 11-én áthajtottunk a kopáncsi, nyári gulyaállásra. Ebben a vegyes gulyában tehenek, borjak és tenyészüszők egyaránt vannak. Végül a 271 egyedből álló növendék gulyát május második felében elszállítjuk a Maros hullámterébe.

szürkemarhák
Fotó: Balla Tihamér
szürkemarhák
Fotó: Balla Tihamér