Kerekezzünk együtt az ecsegi pipacsmezők között!

Május 31-én kerékpártúrát szervez a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Dévaványai-Ecsegi pusztán részterületen.

A mintegy 25 kilométeresre tervezett kirándulás keretében nemcsak sportolhatnak, hanem botanikai, kultúrtörténeti és madártani ismereteket is szerezhetnek a résztvevők. A találkozó helyszíne a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (GPS koordináták: É 47° 04’ 53.03” K 20° 55’ 51.10”), időpontja május 31-én délelőtt 10.00 óra. Vendégeink jöhetnek saját biciklivel, vagy kölcsönözhetnek kerékpárt (korlátozott számban) látogatóközpontunkban.

Utunk során elhaladunk az Ördögsánc mellett, melynek történetéről és botanikai értékeiről érdekes információkat tudhatnak meg szakvezetőnktől. Ebben az időszakban valószínűleg virágzik majd egyebek mellett a réti imola, a szarkaláb, a ligeti zsálya és a nyári hérics. A különböző ecsetpázsitok, a sziki pozdor, mezei tarsóka és az ebszékfüvek szintén szép látványt nyújtanak.

Elkerekezünk a Finta-kút mellett is, s természetesen megismertetjük a résztvevőket annak különleges történetével. A Hortobágy-Berettyó folyó töltésén haladva megfigyelhetjük a táplálék után kutató szürke és pásztorgémeket, kócsagokat, réceféléket. A madarak miatt érdemes lesz mindenkinek kézi távcsövet is magával hozni.

A túrán csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni, s minimum hat fő jelentkezése esetén indul. Programdíj 700 forint. További információk és előzetes bejelentkezés Csontos Alexandra, területi turisztikai ügyintézőnél a +36-30-687-0803-as telefonszámon.

pipacsmező
Fotó: Szél Antal István