Keleti vendégek: pásztormadarak a dél-alföldi pusztákon

Ezekben a hetekben a Körös-Maros Nemzeti Park tájain szép számban bukkannak fel pásztormadarak. Jellemzően csupán néhány példányos csapatok érkeznek és rövid megállás után tovább is repülnek.

A pásztormadarak tőlünk keletre, Közép-Ázsia sztyeppéin költenek. Magyarországon csak kis egyedszámban fordulnak elő, május-júniusban. Vannak azonban olyan esztendők (legutóbb 2018-ban volt ilyen), amikor inváziószerűen, több százas csapatokban is érkeznek az ország minden tájára. Feltehetően a gazdag táplálék-felhozatal vonzza őket ide. Költőfajként azonban nem jellemzőek, legutóbb 1995-ben, a Hortobágyon jegyeztek fel pásztormadár-költést

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain május közepén jelentek meg az első csapatok. A kardoskúti Fehér-tó térségében a pünkösdi hosszú hétvégén több helyszínen is láttunk 20-30 közötti egyedszámú csapatokat, illetve magányos példányokat is.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon két alkalommal figyeltünk meg pásztormadarakat: egy hatos csapatot és egy magányos példányt. Az esős periódus nem igazán kedvez most a pásztormadarak fő táplálékául szolgáló sáskák szaporodásának.

A Kis-Sárréten május végén bukkant fel két csapat, az egyikben 26, a másikban 18 pásztormadarat számoltunk. Minden bizonnyal mozgásban vannak, mert csupán egy alkalommal figyeltük meg őket, másnapra már eltűntek a térségből.

A KMNPI Makói Tájegységében a szürkemarhákat legeltető gulyások több alkalommal is megfigyeltek a seregélyek csapatában elvegyülő pásztormadarakat. Jellemzően 10 körüli példány bukkant fel egyszerre.

A pásztormadarak június második felében általában eltűnnek hazánkból. Idei beáramlásuk erősebbnek mondható az átlagnál, de invázióról nem beszélhetünk, s minden bizonnyal költésre sem lesz példa.

Pásztormadarak
Fotó: Engi László
Pásztormadár
Fotó: Balogh Gábor
Pásztormadarak Fotó: Balogh Gábor
Fotó: Balogh Gábor