Keleti rablópille bukkant fel a Királyhegyesi-pusztán   

Egy Magyarországon ritkán látható rovarfajt, keleti rablópillét figyeltünk meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Királyhegyesi-pusztán.

A keleti rablópille a recésszárnyúak rendjébe, azon belül a rablópillék családjába tartozik. Külsőre hasonlít a lepkékhez, de a szitakötőkhöz is. Óriási szemei csaknem az egész fejét elfoglalják, ugyanúgy, mint a szitakötőknél. A rovarokkal táplálkozó madarak elleni védekezésként sárgás-feketés színével álcázza magát, így a madarak azt hihetik, hogy valamilyen darázs, poszméh vagy földiméh, s ezért nem ejtik zsákmányul. Ragadozó lévén a nála kisebb termetű, repülő rovarokkal táplálkozik. A nappali órákban repül, júniusban és júliusban.

A keleti rablópille a fokozottan védett rovarok közül a legmagasabb természetvédelmi értékűek (100 000 Ft) között van. Európában tőlünk keletre (Oroszországban, Ukrajnában) és a Balkánon honos, a sztyepprétekhez, erdőssztyeppekhez, meleg, száraz élőhelyekhez kötődik. Magyarországon kevés helyen fordul elő. Egy 2013-ban végzett felmérés során a Körös-Maros Nemzeti Park térségében Elek környékén, a Királyhegyesi-pusztán és Gyula közelében is találtak keleti rablópillét. Most a Királyhegyesi-pusztán egy ecsetpázsitos foltban láttunk egyetlen példányt, ami tehát megerősíti, hogy a faj azóta is jelen van ezen a vidéken. 

Keleti rablópille
Keleti rablópille Fotó: Deli Tamás
Keleti rablópille
Keleti rablópille Fotó: Deli Tamás