Kékes, fakó, barna, hamvas – Ilyen rétihéjákat láttunk most a Dél-Alföldön!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Makói tájegységében október első felében egyszerre láthatunk barna, hamvas, fakó és kékes rétihéjákat is.

Térségünkben a fenti négy rétihéja-faj fordul elő. A barna rétihéják költenek is, a hamvas és a fakó rétihéják a tavaszi és az őszi vonuláskor állomásoznak itt néhány hétig, a kékes rétihéják pedig csak telelni járnak hozzánk.

Általában a tavaszi és az őszi vonulás ideje az, amikor egyszerre mind a négy faj egyedeit megfigyelhetjük. Szeptember végén, október elején az itt költő barna rétihéják még nem kelnek útra a déli tájak felé, a hamvas rétihéják viszont már nyár végén megjönnek. Idén a KMNPI Makói tájegységében még október 10-én is szép számban láttunk hamvas rétihéjákat, nem mentek tovább, ami valószínűleg a táplálékbőségnek és a meleg időjárásnak köszönhető. Az első kékes rétihéják szeptember végén érkeztek. A legritkábban előforduló, s ezért a legnehezebben megfigyelhető rétihéja-faj a térségben a fakó rétihéja.

Mind a négy faj egyedei hasonló módon vadásznak. Viszonylag alacsony magasságban, imbolygó repüléssel pásztázzák a tájat, és ha meglátnak egy potenciális zsákmányt, akkor hirtelen fordulattal lecsapnak rá. Földön mozgó apró gerincesekkel, rágcsálókkal, madarakkal, esetleg gyíkokkal táplálkoznak.

Jellemző rájuk, hogy az éjszakákat a földön, magas, zsombékos növényzetben töltik. Egy-egy alkalmas éjszakázóhelyen akár több tíz példány is összegyűlhet a pusztán.

Barna rétihéja
Barna rétihéja Fotó: Balla Tihamér
hamvas rétihéja
Hamvas rétihéja Fotó: Balla Tihamér
Kékes rétihéja tojó
Kékes rétihéja tojó Fotó: Balla Tihamér