Kecses, fiatal pásztorgém időzött a Kígyósi-pusztán

Első alkalommal figyeltünk meg pásztorgémet a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. A madár május 2-án és 3-án is több alkalommal felbukkant a fokozottan védett gyepeken.

Pásztorgémek elsősorban a mediterrán térségben, a Földközi-tenger mentén költenek. Az utóbbi években azonban egyre erőteljesebben terjeszkednek az északabbi tájak felé is. Hazánkban egy évtizeddel ezelőtt még ritkaságszámba ment az előfordulásuk, azóta viszont egyre gyakrabban kerülnek szem elé. Az első, bizonyított költést 2011-ben a Hortobágyon regisztrálták, tavaly pedig már mintegy 50 pár költött, elsősorban Fejér megyében, a Hortobágyon és a szegedi Fehér-tavon.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban a pásztorgémek első költését 2018-ban, a Dévaványai-Ecsegi pusztákon található Kenderesszigeti-halastavakon regisztráltuk. A Kis-Sárrét részterületen, Biharugrán 2019-ben szintén költött egy pár.

A Kígyósi-pusztán azonban mostanáig egyetlen előfordulása sem ismert. A május első napjaiban felbukkant példány a tollazata alapján fiatal, egyéves madár volt. Több helyen is leszállt a fokozottan védett gyepterületre és a szintén ott táplálkozó nagy kócsagok közelében keresett magának élelmet (rovarokat, kétéltűeket).

A pásztorgém a vizenyős területeket kedveli. Szárazabb gyepeken is szívesen időzik, ahol a legeltetett jószágok (bivalyok, szürkemarhák) hátára felszállva szedegeti a rovarokat. Más esetekben a jószágok lába nyomát követve a földről felvert rovarokat kapkodja.

Pásztorgém
Pásztorgém Fotó: Marik Pál