Kaszálások a Csorvási-löszgyep értékes fajainak védelme érdekében

A Csorvási-löszgyep értékes növényfajainak védelme érdekében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szeptember elején elvégezte a szükséges természetvédelmi kezelési feladatokat.

A térségben az utóbbi évtizedekben jelentősen átalakultak a mezőgazdasági viszonyok, sok helyen megszűntek a tanyai kisgazdaságok. Az egykori tanyák lakói háziállataikkal legeltették az út menti mezsgyéket is, ezáltal megoldódott az ottani növényzet megújulása. Mostanra azonban ez megszűnt.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az utak mentén fennmaradt, fokozottan védett löszgyepek természetvédelmi kezeléséről kaszálással gondoskodik. A kaszálás és a széna lehordása alapvető fontosságú annak érdekében, hogy a védett és fokozottan védett növényfajok termőhelye megfelelő állapotba kerüljön. A Csorvási-löszgyep értékes növényfajai között megtalálható egyebek között a fokozottan védett volgamenti hérics, a védett macskahere, a pusztai meténg, a hengeresfészkű peremizs és a nyúlánk sárma. A löszgyepekre jellemző nem védett fajok is előfordulnak itt, például a közönséges borkóró, az egyenes pimpó, valamint a töviskés imola.