Kastélytörténeti e-bike túra indul a Körösvölgyi Állatparkból

Szombaton, május 22-én újabb e-bike túrára invitáljuk a Szarvas környéki táj értékeinek felfedezésére vágyó Kedves Vendégeinket. Ezúttal a Körös-menti kastélyok mentén vezet majd utunk.

A mintegy két órás, 20 kilométeres túra célja átadni a résztvevők számára azt az egyedi atmoszférát, ami Szarvast és környékét oly régóta jellemzi. A táj és az épített műemléki környezet szerves egysége garantáltan elvarázsol minden ökoturistát. A kastélyok titokzatos múltjára és a környéki táj festői hangulatára felfűzött tematikus kirándulás kiinduló pontja az Anna-liget gyöngyszeme, a Csáky-kastély műemlék épülete, ahol a gyönyörű neoklasszicista és barokk stílusú villa története egybefonódik az Anna-liget históriájával. Az épület külső és a telepített tájképi kertje megtekintését követően piramis tölgyek és ezüsthársfasor kíséri utunkat, majd az Erzsébet-ligeten keresztül közelítjük meg Szarvast, ahol a Holt-Körös partján a különleges mocsári ciprusok megcsodálását követően, a nosztalgikus Erzsébet-hídon átkelve, a Szarvasi Vízi Színház mellett elhaladva a belváros szívében érjük el túránk következő állomását, a Mittrovszky-kastélyt. A várost ezt követően a főút mentén hagyjuk magunk mögött, hogy a Bolza-kastély páratlan látványában a Holt-Körös hídjáról gyönyörködhessünk. A 19. század elején épült, 1000 négyzetméteres kastély és nyugati homlokzata, az előkerttel, az ott álló Romulust és Remust szoptató anyafarkas szobrával a város igazi jelképévé vált. Túránkat Békésszentandráson zárjuk, ahová a Hármas-Körös védtöltésén, védett értékeink látnivalói között kerekezünk el, hogy a híres Hunyadi-Rudnyánszky kastélyt is lajtsromba vegyük. Innen térünk vissza az Anna-ligetbe.

A túra 4 fő részvételétől indul és maximum 14 fő tud részt venni rajta. A túrára május 21. (péntek) délig jelentkezhetnek be vendégeink az alábbi linkre kattintva:

https://www.kmnp.hu/hu/programok/koros-menti-kastelyok-kastelytorteneti-szakvezeteses-tura-e-bike-kal-70

Rendszeres e-bike túráinkról bővebb információkat ezen a hivatkozáson találnak:

https://www.kmnp.hu/hu/e-bike-turak

Fotó: Bencsik Antal Zsolt
Fotó: Bencsik Antal Zsolt