Karácsonyi túraajánló – A természet télen sem zár be

Az Advent a lecsendesedés, az ünnepvárás időszaka. A Karácsonyhoz közeledve is érdemes egy kiadós sétát tenni a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin, erdős tájain, tanösvényein.

Bár a természet ilyenkor csendesebb, fakóbb arcát mutatja, hiszen nem énekelnek a madarak és nem virágoznak a növények, mégis sok érdekes látnivalóra számíthatunk sétáink során. Télen ugyanis számtalan olyan madárfaj érkezik, amelyekkel nyáron nem találkozhatunk itthon.

A Békéscsabán, Gyulán és a környező településeken élők könnyen eljuthatnak a Kígyósi tanösvényre, amely minden évszakban számos titkot, érdekességet rejt. Ugyanez elmondható nemzeti parkunk más tanösvényeiről is, akár Szarvasra a Halásztelki-tanösvényre, akár Biharugrára a Sző-réti tanösvényre, vagy éppen a Magyarcsanád mellett a Bökényi tanösvényre látogatnak el. Ezek a tanösvények egész évben szabadon látogathatók. Tegyenek egy kiadós sétát a Maros-ártérben, sétáljanak a Körösök partján, menjenek fel a nemzeti park területein található kilátókba és csodálják meg a téli tájat! Mindenütt szép élményekkel gazdagodhatnak.

A tanösvényeken kívül számtalan más kirándulási lehetőség is kínálkozik, Békés megye ugyanis bővelkedik a különböző kastélyokban, romokban, melyek mellett a korabeli parkok, parkrészletek ma is szép állapotban vannak.

túra
Fotó: Boldog Gusztáv László
túra2
Fotó: Boldog Gusztáv László