Kánikula elől a dagonyába-hűsölő vadak a Körösvölgyi Állatparkban

Minden év nyarán hírt adunk arról, hogyan viselik a hőséget a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának lakói.

A kánikula idén is arra késztette nem csupán az embereket, hanem az állatokat is, hogy lehetőségeikhez mérten felfrissüljenek a nyári melegben.

A legmelegebb órákban az alföldi táj is elcsendesül, leggyakrabban pirkadatkor vagy szürkületkor mozognak, táplálkoznak legszívesebben az állatok, amikor a nap melege nem perzsel olyan forrón. Számos faj napközben igyekszik jó pár fokkal hűvösebb, árnyékos helyeket és a vizek közelségét keresni, pihenni.     

Az állatpark lakóinál emberi közreműködéssel biztosítjuk a megfelelő hűsölési lehetőséget. Szerencsére az Anna-liget több száz éves fái minden kifutóra, röpdére, állatházra megfelelő árnyékot vetnek.

Nyári időszakban rendszeresen feltöltésre kerülnek a gímszarvasok, a jávorszaravasok, a vaddisznók dagonyái, melyben hűsítő sárfürdőt vehetnek. A sár nem mellesleg az élősködők ellen is kiválóan véd. Sőt a farkasok is mindig kapnak a fürdőzési lehetőségen. Igazi, önfeledt móka számukra a vízben való játék.

Más fajok igyekeznek a föld alá bújva átvészelni a legmelegebb órákat. A borzok, az aranysakálok kotorékuk hűvösébe húzódnak, az európai bölények pedig szívesen vesznek porfürdőt.

Az ivóvíz gyakori cseréje elengedhetetlen a hőségben. A holló, az uhu vagy az uráli bagoly például hatalmas strandolást tud rendezni az itatójában.

A hűsölés lehetőségén felül a hőségben finom, szomjoltó gyümölcsökkel is ellátjuk természetesen az azokat kedvelő állatokat.

Akik augusztus 26-án, az Állatkertek éjszakáján látogatnak majd el a Körösvölgyi Állatparkba, azok élőben tekinthetik meg a gímszarvasok dagonya feltöltését és a borzok új pancsoló kádjának használatba vételét.  Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.