Kajtár gólyák tanyáznak a kardoskúti Fehér-tónál

Május eleje óta egyre növekvő számban tartózkodnak kajtár gólyák a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. A gyepeken és a vizes élőhelyeken egyaránt bőséges táplálékot találnak.

A fiatal, még nem ivarérett madarakhoz esetenként olyan öreg példányok is csatlakoznak, amelyek valamilyen okból nem kezdtek költésbe, például, mert elvesztették a párjukat.

A kajtár gólyákat május első hetében láttuk először a tó mellett. Ekkor 18-20 példány mutatkozott, majd ez a szám fokozatosan növekedett. Május 24-én már 40 példányt figyeltünk meg.

A bőséges táplálék-felhozatalnak köszönhetően egyébként idén a szokásosnál több fehér gólyapár költ a térségben. Új helyeken is építettek fészkeket. Előfordulhat, hogy időnként a párban álló gólyák is a kajtárok közé vegyülnek.

Minden feltétel adott ahhoz, hogy a kajtár gólyacsapat hosszabb ideig a térségben maradjon. Az esőzéseknek köszönhetően gyorsan nőnek a füvek, folyamatosak a kaszálások, a lekaszált területeken pedig a gólyák könnyen megtalálják a rovarokat, kisebb gerinceseket. A legelő állatok közelségét is keresik, mert azok felverik a fűben megbúvó rovarokat.

A kajtár gólyákat gyakran késő estig láthatjuk a Fehér-tó medrében. A nagy kiterjedésű, sekély vízben könnyen megtalálják a táplálékot. Az éjszakákat a környező magaslati helyeken - a KMNPI kutatóházán és a mellette lévő megfigyelőtornyon, illetve közeli tanyaromokon, kútkarámokon -, töltik.  Az élőhely-rekonstrukciós területeken – Barackos, Lófogó-ér – is vannak még vízállások, így ott is találnak siklókat, békákat, rovarokat.