Júniusi programajánló – Izgalmas rejtélyek, kalandos nyomozások, felfedező túrák

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ebben a hónapban is számos, tartalmas programra várja a természetbarátokat.

Kínálatunkat gazdagítja a június 6-12. között megrendezendő Magyar Nemzeti Parkok hete, melynek keretében valamennyi tájegységünkön szervezünk kirándulásokat, túrákat.

Június 1. és augusztus 31. között „Rejtélyek a bagolykapun túl” címmel izgalmas nyári nyomozásra várjuk az érdeklődőket Szarvasra, a Körösvölgyi Állatparkba. Vállalkozó kedvű vendégeink az állatpark bejárása közben kalandos nyomozásban vehetnek részt minden nap 9.00 – 19.00 óra között.

Június 4-én a Körösvölgyi Állatparkból kiindulva szakvezetéses e-bike túrát szervezünk, melynek során a Körös-menti kastélyokat és azok történetét ismerhetik meg a résztvevők. Információ, jelentkezés: Körömi Krisztina - látogatóközpont-vezetőnél a +36 30 475 1783-as telefonszámon.

Június 5-én újabb e-bike túrára várjuk a sportot és természetet kedvelő látogatókat. Az úti cél ezúttal a békésszentandrási Gödény-halom, amely Magyarország és egyben Közép-Európa legnagyobb kunhalma. További információk és előzetes bejelentkezés Körömi Krisztina - látogatóközpont-vezetőnél a +36 30 475 1783-as telefonszámon.

Június 9-én „Tücsökszerenád a Maros hullámterében” címmel hangulatos, rövid nyáresti sétára várjuk vendégeinket. A kirándulás során Magyarcsanádról indulva felkeressük különleges rovarfajunk, a magyar tarsza élőhelyét, majd elsétálunk a Bekai-halomhoz. További információk és előzetes bejelentkezés Drahanovszki Gábor tájegységvezetőnél (+36 70 669 5554).

Június 10-én „Amit a gémeskutakról tudni érdemes” címmel szervezünk szakvezetéses túrát Kardoskúton. Vendégeink megismerkedhetnek a Kardoskúti-puszta pásztorainak világával, a gémeskutak titkaival, s közben a pusztai naplementét is megcsodálhatják. További információk és bejelentkezés Palcsek István Szilárd természetvédelmi ügyintézőnél (+36 30 016-2117).

Június 11-én „E-bike-kal a Körösök mentén” elnevezésű programunk keretében Szarvas környéki tekergésre hívjuk az érdeklődőket. A mintegy 20 km-es túra során a Körösvölgyi Állatparkból indulva az Élő- és a Holt-Körösök vizei mellett tekerünk végig. További információ és előzetes bejelentkezés Bencsik Antal Zsolt területi turisztikai ügyintézőnél a +06-70/902-5303-as telefonszámon.

Június 11-én „Barnabás nap és Mágikus Éjszaka – nyári napforduló ünnepe” címmel szervez esti programot a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont. Szakvezetéses gyógynövény-ismereti túrával, kézműves foglalkozással és a nyári napfordulóval kapcsolatos népszokásokról, babonákról szóló előadással várjuk a látogatókat. További információk és bejelentkezés Szélné Sándor Katalin látogatóközpont-vezetőnél (+36 30 445 2409).

Június 11-én Biharugrára, egy kellemes nyáresti sétára várjuk a természetbarátokat. Szakvezetéses túránk során a Biharugrai-halastavak madárvilágával ismerkedhetnek meg. További információk és bejelentkezés Tóth Imre természetvédelmi őrkerület-vezetőnél (+36 30 645 0613).

Június 12-én „Évszakok” sorozatunkban tematikus túrát szervezünk a Halásztelki-tanösvényen. A kirándulás során a Körös-ártér területegység természeti sajátosságait és értékeit, nyári arcát ismerhetik meg a látogatók. A túra hossza 3,5 kilométer, időtartama 2-3 óra. További információk és bejelentkezés Tóth Tamás természetvédelmi területfelügyelőnél a +36-30/475-1780 –as telefonszámon.   

Június 18-án a Körös-ártér természeti kincseit ismerhetik meg egy, a Körösvölgyi Állatparkból induló e-bike túra keretében. A mintegy 25 km-es túra során az Aranyosi- és a Borza-holtágakhoz is elkerekezünk. További információk és előzetes bejelentkezés Tóth Tamás József természetvédelmi területfelügyelőnél (+36 30 475 1780).

Június 19 - augusztus 28. között minden vasárnap Szünidei állatmustrára várjuk a gyermekeket Szarvasra, a Körösvölgyi Állatparkba.  A 11.00 órakor kezdődő program keretében minden alkalommal az Állatpark egy-egy lakóját ismerhetik meg közelebbről vendégeink. További információk és jelentkezés: Körösvölgyi Állatpark +36 30 475 1789.

Június 24-én a „Pusztai madarak és régi magyar háziállatok bemutatója” című programra várjuk vendégeinket Kardoskúton. A résztvevők szakvezetés keretében ismerhetik meg a KMNPI Sóstói Állattartótelepének őshonos magyar állatfajtáit (magyar szürkemarha bikagulya, racka és cigája juhok nyájai). További információ és bejelentkezés Palcsek István Szilárd természetvédelmi ügyintézőnél (+36 30 016 2117).