Jól érezték magukat a gyerekek a természetismereti táborokban

Összesen hatvannégy gyermek vett részt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában július során szervezett természetismereti táborokban.

A két tábori turnust hasonló programokkal bonyolítottuk le, szakmai, szabadidős és kézműves foglalkozásokon egyaránt részt vehettek az általános iskolások. A szakmai programok között nagy sikert aratott a hajnali madarászat, melynek során a Réhelyi tanösvény ébredező élővilágát figyeltük meg, s beazonosítottuk a különböző fajokat. A nagyszénási Mira Csillagászati Egyesület tagjai izgalmas előadást tartottak, s két teleszkóp segítségével a különböző halmazokat, páros csillagokat és a Tejútrendszert is megcsodálhattuk.

Igazgatóságunk munkatársai érdekes előadásokat tartottak a túzokokról, a kardoskúti madárvilágról, volt botanikai túra és ragadozómadár-bemutató is. Utóbbi igen nagy sikert aratott, mivel a gyerekek akár kézre is vehettek egy vándorsólymot vagy egy afrikai uhut. Az éjszakai riadó szintén bőven tartogatott izgalmakat.

A kézműves programok keretében készítettünk papírsárkányt, lepkeházat, leskunyhót, sőt még egy négy állomásos tanösvényt is, kizárólag természetes anyagok felhasználásával. A gyerekek ügyesen oldották meg a különböző ügyességi feladatokat, jól töltötték ki a szakmai programokhoz kapcsolódó feladatlapokat. A tábor végén összesítettük az elért pontokat, s a legügyesebbek apró nemzeti parki ajándékokat kaptak.

Természetismereti táborainkba külföldről (Romániából és Belgiumból) is érkeztek magyar anyanyelvű résztvevők.