Jöjjenek velünk halastavi túrára, hallgassuk együtt a szarvasbőgést!

Szeptember 16-án, szombaton este halastavi túrára várjuk a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületére, a Begécsi-halastavakhoz. Reményeink szerint az alkonyati órákban a gímszarvasok bőgését is meghallgathatjuk majd.

A Kis-Sárrét nagyon változatos élőhelyi adottságokkal rendelkezik. A régi mocsármaradványok, halastavak, változatos rétek, legelők mellett az erdősültség is jóval meghaladja az alföldi átlagot. Ezek az adottságok sok természeti értéket őriznek és többek között lehetőséget adtak a gímszarvas megtelepedésére is. Jelenleg Békés megyében ez az egyetlen hely, ahol több-kevesebb szerencsével, szeptemberben szarvasbőgést hallgathatunk.

A hangsúly természetesen a halastavi sétán és az ottani természeti értékek megismerésén van, de reméljük, hogy a túra során hallunk majd bőgő bikákat, és az Igazgatóság megfigyelőtornyából meg is pillanthatunk egy-egy példányt. A túra helyszíne a Begécsi halastavak, ahová gépkocsikkal érkezünk majd és onnan a tavak között egy rövid, 4-5 kilométeres sétával közelítjük meg a bőgőhelyeket.

A program besötétedés után is tart még, ezért zseblámpát, megfelelő túracipőt hozzanak magukkal. Bízunk benne, hogy kellemes, kora őszi időben, szép élményekkel gazdagodunk majd.

A találkozó helyszíne Biharugra, Földesi-telep (GPS koordináták: É: 46° 56’ 20,76” K: 21° 34’ 48,24”), ahová 17.00 órára várjuk a természetbarátokat. A részvételi díj felnőtteknek 1000 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft/fő. Információ, jelentkezés: Biró István tájegységi csoportvezetőnél a +36 30 475 1785-ös telefonszámon.

szarvasbőgés
Fotó: Biró István
bőgőhely
Fotó: Biró István