Jöjjenek velünk esti túrára a Kardoskúti-pusztára!

Május 13-án, pénteken tavaszi túrára várjuk a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületére.

A találkozó időpontja este 18.00 óra, helyszíne Kardoskút, a Sóstói Állattartótelep melletti Lófogó-érnél található kilátó, (GPS koordináták: É 46°28’43,41’’ K 20°37’25,62’’).

A túra kezdetén felmegyünk a kilátóba, ahonnan távcsővel megfigyelhetik a közelben legelésző őshonos magyar szürkemarha gulyát és gyönyörködhetnek a tájban. A szikes puszta ilyenkor, májusban a legszebb, amikor a növénytársulások mozaikossága egyedi, sokszínű, változatos képet mutat.

A kirándulás során a Lófogó-ér mentén haladva szakvezetőnk segítségével megismerhetik a jellegzetes sziki növényzetet, szikpadkás növénytársulásokat, s fontos információkat tudhatnak meg a puszta történetéről is. Szó esik majd a földön fészkelő madárfajokról és a térségre jellemző ragadozó madarakról. Reményeink szerint sokféle madárfaj megfigyelésére nyílik lehetőségünk.  

Az alkonyati tájban felcsendül majd a nádirigók, nádi sármányok, mezei pacsirták és fürjek hangja, s a gyakran megszólaló vöröshasú unkák, kecskebékák és ásóbékák is színezik majd a pusztai táj esti hangulatát.  

Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni. További információk és bejelentkezés: Palcsek István Szilárd természetvédelmi ügyintézőnél a +36 30 016 2117-es telefonszámon. A részvételi díj felnőtteknek 700 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 Ft/fő.

túra
Fotó: Palcsek István Szilárd