Jöjjenek el egy téli sétára, a Vátyoni-erdőbe!

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének egyik különleges színfoltja a Vátyoni-erdő. Február 12-én, szombaton ide várjuk egy kellemes kirándulásra a természetbarátokat.

A két világháború között telepített tölgyesek napjainkban már természetközeli állapotban vannak: idős és fiatalabb állományok, elegy fafajok, cserjés erdőszegélyek, lábon álló holtfák teszik változatossá az élőhelyet. A Geszt, Zsadány és Mezőgyán között elterülő, mintegy 700 hektáros erdőtömb minden kirándulónak, természetszerető embernek szép élményeket kínál.

Február 12-én, egy 4-5 kilométeres, szakvezetéses gyalogtúra keretében Önök is megismerhetik ennek a különleges erdőnek a szépségeit. Séta közben több helyen hosszabb-rövidebb időre megállunk majd, ismerkedünk az erdővel, a védett természeti területeken folyó erdőgazdálkodással és reményeink szerint a téli erdő élővilágából is kapunk egy kis ízelítőt.

A februári időpont elsősorban a télen is nálunk maradó énekesmadarak - csuszkák, cinegék, őszapók, sármányok - megfigyelésére ad lehetőséget, de a nálunk telelő madárfajok is itt vannak még. Így minden bizonnyal találkozunk majd fenyőrigókkal, fenyőpintyekkel, süvöltőkkel, csízekkel. A változatos, erdős tájban a közelben költő rétisasok nászrepülését is megfigyelhetjük és találkozhatunk az erdők nagyobb testű emlőseivel, őzekkel, esetleg szarvasokkal. A túrához a legmegfelelőbb lábbeli a gumicsizma, de túrázásra alkalmas bakancs is megfelelő.

A találkozó helyszíne: Biharugra, Földesi-telep (GPS-koordináták: É: 46° 56’ 20,76” K: 21° 34’ 48,24”), időpontja reggel 9.00 óra. További információk Bíró István tájegységi csoportvezetőtől kérhetők a +36 30 475 1785-es telefonszámon.  

Fotó: Biró István