Jelölés: idén is meggyűrűztük a parlagi sasfiókákat     

Tizenhat parlagi sasfiókát gyűrűztek meg a Dévaványai-Ecsegi pusztákon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

A gyűrűzésre június 20-án került sor, ekkor látogattuk végig a kijelölt fészkeket. Összesen 23 parlagi sasfiókát találtunk, melyek közül 16-ot sikerült meggyűrűzni. (Néhány fészek olyan helyen van, hogy nem lehet hozzá felmászni).

A fiatal madarak egyik lábára ornitológiai, a másikra színes gyűrűt helyeztünk, ezek alapján később is könnyen beazonosíthatók. A térségben mintegy két évtizede gyűrűzünk parlagi sasokat, melyek közül azóta sokat sikerült újra azonosítani. Megfigyeléseink azt igazolják, hogy a fiatal madarak egy-két évig kóborolnak, majd amikor ivaréretté válnak, akkor a legtöbben visszatérnek kirepülésük helyszínére és annak környékén költenek.

A gyűrűzésre kijelölt fészkekben 100 százalékos volt a költési siker, a párok átlagban két fiókát neveltek fel. Érdekesség, hogy a most meggyűrűzött madarak között lényegesen több a hím, mint a tojó.

parlagi sas gyűrűzés
Fotó: Lestyan-Goda Judit

logók