Jeles napjaink – Március 22., a Víz Világnapja

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság minden év tavaszán különös figyelmet szentel a Víz Világnapjának.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1993-ban döntött arról, hogy március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánítják. A cél az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet földünk fogyatkozó édesvíz-készletére, s megtalálják a módját annak, hogy 2030-ig a bolygó minden lakója számára biztosítani tudják a tiszta, iható vizet.

A szakemberek szerint földünk édesvíz-készletei legfeljebb 15-20 évre elegendőek, ezért erre a kérdésre mindenképpen oda kell figyelnünk. Többféle irányban is zajlanak próbálkozások a megoldásra. Ma már léteznek olyan berendezések, amelyekkel a tengervízből, a só lepárlásával ivóvizet lehet nyerni. Segíthet a készlet növelésében a szennyvíz jelenleginél sokkal nagyobb mértékű újrahasznosítása, azaz megfelelő technológiával történő megtisztítása.

Az ENSZ minden évben más szlogent választ a Víz Világnapjára. A jelszó 2018-ban például ez volt: Védd természetesen! A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ennek jegyében folyamatosan törekszik a vizes élőhelyek megóvására, fejlesztésére. Nagy jelentősége van a környezettudatos szemléletmód népszerűsítésének is.

Az Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja a korábbi években is kivette részét a víz fontosságára irányuló környezeti nevelési, oktatási feladatokból. Erdei iskolai programjainkon gyakran végeztünk a vízzel kapcsolatos kísérleteket, az iskoláknak pedig 45 perces előadásokat ajánlottunk a témában. Idén is egy előadással készülünk, két helyszínen: a dévaványai Ványai Ambrus Általános Iskolában és annak ecsegfalvi tagiskolájában.  

vizes élőhelyek
Fotó: Kalotás Zsolt