Jégmadár vízi tanösvény várja a vízi túrázókat

Egyedi kialakítású vízi tanösvénnyel várja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkja a kedves látogatókat.

A tanösvény Magyarország ötödik legnagyobb kiterjedésű állóvizén, a Szarvas-Békésszentandrás között kanyargó, közel 30 kilométeres Kákafoki-holtág vadregényes szakaszán érhető el, nyolc úszó állomásból kialakítva. Az egy kilométer hosszúságú vízi útvonal állomásai a holtág egy-egy jellemző állatfajáról kerültek elnevezésre, a névadó jégmadártól kezdve a bakcsón át a mocsári teknősig.

A tanösvény a Körösvölgyi Állatpark stégje mellől indul, és kizárólag kenuval, csónakkal, esetleg SUP-okkal közelíthető meg. A mintegy kilométeres távot az állatparkot is körülölelő csendes holtágon vízi jártasságokban kevésbé tapasztaltak is könnyen teljesíthetik, de gyakorlottabbak a látogatóközpontban bérelhető két- és négyszemélyes, kényelmes túrakenukkal jóval hosszabb, akár egész napot magában foglaló evezésre is vállalkozhatnak a Kákafoki-holtág mintegy 15 kilométeres járható szakaszán.

A Jégmadár vízi tanösvény információs bójáin rövid ismertetők olvashatók a holtágról, történetéről, természetvédelmi jelentőségéről, növényvilágáról, jellemző halairól, kétéltűiről, hüllőiről, madár- és emlősvilágáról és a holtágat veszélyeztető tényezőkről, melyeket a táblákon elhelyezett QR-kódok még egyszerűbbé tesznek. A mesterséges állomások mellett a figyelmes – és csendes – szemlélődő élőben is láthatja a bemutatott állatfajok szabadon élő példányait, így ötvözve a frissen szerzett tudást a személyes megtapasztalás élményével.

 A Jégmadár vízi tanösvény az időjárási viszonyok figyelembe vételével áprilistól októberig látogatható a Körösvölgyi Állatparkban.

tanösvénykanuzáskenuzás