Jávorszarvasok érkeztek a Körösvölgyi Állatparkba

Újabb állatokkal bővült márciusban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark. Két példány tíz hónapos jávorszarvas borjú érkezett a Balti-tenger híres kikötővárosának állatkertjéből, a lengyelországi Gdanskból.

A fiatal ünő és bikaborjú tavaly május 23-án jött világra. Mostanáig az anyjukkal éltek a Gdanski Állatkert jávorszarvas kifutójában. Hosszas egyeztetés és szervezés után végre megérkezhettek az állatok a Körösvölgyi Állatparkba.

Állatparkunk fő célkitűzése, hogy a Kárpát-medence egykor és ma honos állatvilágát mutassa be az ide látogató vendégeknek. A jávorszarvas, mint Európa és a Föld legnagyobb szarvas-faja nem hiányozhat a gyűjteményünkből. Élő egyedei, Magyarországon egyedülállóan, csak nálunk tekinthetők meg. Az a tény, hogy csak nálunk látható persze kuriózumként szolgál, de nagy feladatot is jelent. A jávorszarvasok takarmányozása az életmódjukból adódóan merőben eltér a többi szarvasféle takarmányozásától. A takarmánykomponensek száma eléri a 14 összetevőt (répa, cékla, káposzta, lucerna, jávorszarvas táp, abrak takarmányok, rügyek és különböző levelek), így a legnehezebben tartható fajaink közé tartozik.

Jávorszarvasok
Fotó: Marosi Beáta
jávorszarvas
Fotó: Czifrák Gábor
jávorszarvas
Fotó: Ezer Ádám