Ismét kenuzható a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös

A híres Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös, másik nevén a Kákafoki-holtág, a Tiszántúl legnagyobb, az ország ötödik legnagyobb vízfelülettel rendelkező mentett ártéri víztere.

Vizét a késő őszi időszakban minden évben mesterségesen leeresztik és ilyenkor tavasszal újra feltöltik.

Idén is megtörtént a napokban a holtág üzemi vízszintjének beállítása, mely ismét lehetővé teszi a kenuzás szerelmeseinek a vízitúrázást.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában mintegy 40 kölcsönözhető vízi jármű áll a látogatók rendelkezésre. A 4 db 2 személyes és a 7 db 4 személyes túrakenu mellett egy 4 személyes csónak is bérelhető. A kenuzás alapfogásait a vízi közlekedésben kevésbé jártas vendégek is kipróbálhatják, melyben az elinduláskor kollegáink segítséget nyújtanak. A biztonságos evezéshez mentőmellények minden korosztály számára rendelkezésre állnak. Magukkal hozott értékeiket a vendégek értékmegőrző szekrényben hagyhatják, de szükség esetén vízhatlan zsákokat is biztosítunk.

A holtág természeti értékeinek megismerését a Jégmadár vízitanösvény segíti. Az állatpark mólójától jobbra indulva, a tanösvény bója sorát elhagyva vadregényes tájakra evezhet a látogató, míg a stégtől balra indulva Szarvas város gyönyörű látványosságai, az Erzsébet-liget hangulatos fa hídjával, a híres mocsári ciprusok, a páratlan Bolza-kastély, a Szarvasi Arborétum és a Történelmi Országközép is megközelíthető.

Az egyedi hangulatú, félig vadregényes félig beépített holtágon általános látványnak számítanak a sütkérező mocsári teknősök, jégmadarak és tőkés récék. Az éles szemű vízitúrázók a rejtőzködő törpegémet is megpillanthatják.

Remek családi, baráti élmény a nesztelenül sikló kenukkal megközelíteni Szarvas természeti és épített örökségeit. A Körösvölgyi Állatpark vízi eszközei a helyszínen igénybe vehetők, de a kenuzás tervezett dátuma előtt néhány nappal érdemes előjegyeztetni a foglalást, hogy biztosan rendelkezésre álljanak.

Aki szeretteit, barátait szeretné megajándékozni egy állatparki kirándulással vagy kenuzással, erre is van lehetőség. A Körösvölgyi Állatpark pénztárában családi ajándék belépők és kenu utalványok is válthatók.

Sok szeretettel várunk minden kirándulni, vízitúrázni vágyó vendéget!

Érdeklődés és bejelentkezés:

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Körösvölgyi Állatpark
5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Telefon: +36 30 475 1789
E-mail: korosvolgy@kmnp.hu
GPS koordináták: 46º 51’29.39” É 20º 31’ 31.57” K  

kenuzás
Fotó: Ezer Ádám
kenutúra
Fotó: Ezer Ádám