Irány a Csillaglapos! – Csodáljuk meg együtt az agárkosborokat!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság botanikai túrát hirdet április 23-ára, a geszti Csillaglaposi-legelőre és környékére, ahol reményeink szerint a virágzó agárkosbor állományokat is fel tudjuk mérni.

A Csillaglaposi-legelő egy változatos élőhelyekből álló, tájképileg is rendkívül megkapó területe a Kis-Sárrétnek. Erősen szikes, padkás gyepek, hátas sztyepprétek és mély fekvésű mocsárrétek váltogatják itt egymást. A sok értékes növényfaj közül kiemelkedő az agárkosbor, melynek egyes években több ezres állománya virít ezen a legelőn.

Az agárkosbor gyakoribb kosborféléink közé tartozik, de az Alföldön ritka, Békés megyében pedig jelentősebb létszámban csak a Kis-Sárréten fordul elő. Itt több állományát is felfedezték természetvédelmi őreink az utóbbi években. A Csillaglaposon kívül előfordul Kisvátyonban, a biharugrai Peszerén, Cserepesen, a Körtély-réten, és a geszti homokon.

Viszonylag alacsony termetű növényke, melynek legnagyobb példányai is maximum 10-15 cm-re nőnek. Főként bíborpiros-lilás színben pompázik, de gyakran láthatunk teljesen fehér virágú példányokat is. A Csillaglaposi-legelő halmán, a Veres-kút közelében megpihenve a közeli halastó és a környező erdők madárvilágából is kapunk ízelítőt. Föltűnik majd a környéken fészkelő rétisasok egy-egy példánya, s nagy és kis póling csapatok járják a zöldülő mezőket.

Szép példáját láthatjuk itt a spontán erdősülő mocsárréteknek. A Kis-Sárrét kiváló természeti adottságait mutatja az, hogy az erdősülés kizárólag őshonos fafajokkal történt: szürke nyár, magas kőris, sőt itt-ott kocsányos tölgy is pompázik a beerdősülő zsombékosokban.

A túra hossza mintegy 6 kilométer, találkozás a geszti Tisza-kriptánál (GPS-koordináták: É: 46° 53’ 26,29” K: 21° 34, 22’17”). A találkozó helyszíne már önmagában is különleges, hiszen a kripta és környékének megtekintésével kis ízelítőt kaphatunk Geszt és a Geszthez szorosan köthető Tisza család történelmi jelentőségéből.

Részvételi díj felnőtteknek 700,- Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 500,- Ft/fő.
Információ, jelentkezés: Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785).

agárkosbor
Fotó: Biró István
agárkosbor
Fotó: Biró István

logók