Interaktív kiállítás a Körös-Maros Nemzeti Parkról a Körösvölgyi Állatparkban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi Körösvölgyi Állatparkjában nem csak gyönyörű állatokkal, hanem egy interaktív, állandó kiállítással is találkozhatnak a vendégek.

A Körös-Maros Nemzeti Park természeti kincsei című, két szintes, kétszáz négyzetméter helyet elfoglaló, állandó kiállítás célja a nemzeti park értékeinek, azok megőrzésének interaktív módon történő bemutatása a vendégek számára.

A kiállítás tematikus termekre oszlik. A nézelődést megkezdve, az első terem azt érzékelteti, milyen sokszínű és változatos ez a Körösök és a Maros által ölelt alföldi nemzeti park. Az itt futó film és a biodiverzitás fal is fajok sokaságát vonultatja fel. Aki szeretné, egy érintőképernyős fali monitor segítségével azt is megkeresheti, hogy az adott Békés vármegyei településhez, melyik védett terület esik a legközelebb.

A második terembe lépve az egész padlót beborító térkép segítségével a nemzeti park részterületeinek mozaikosan elhelyezkedő védett területei tárulnak a nézelődő szeme elé. Ebben a teremben ismerhetők meg az egyes védett részterületek főbb jellemzői is. A kíváncsi szemek leselkedő nyílások, kihúzható fiókok segítségével, szó szerint bekukucskálhatnak a területi egységek értékei közé.

A földszint harmadik, egyben legnagyobb termében egy lenyűgöző, a négy évszakot bemutató, hangulatos film marasztalja a vendégeket. A 4K felbontású, nagyméretű, négy osztatú képernyőn a nemzeti park legszebb jelenetei zenei aláfestéssel ejtik ámulatba a szemlélőt. Ugyanebben a teremben jelennek meg a jellemző élőhelytípusok is, ahol élethű diorámákban, számos növény, rovar, hüllő madár, emlős preparátuma idézi meg a szikes puszták, a löszpusztagyepek, a vizes élőhelyek és az erdőspuszták hangulatát. Az ártéri ligeterdőket pedig a Maros ártérben valaha állott Vetyeháti tanúfa méteres ág karéja képviseli.  

A harmadik teremből csigalépcső vezet az emeleti részre, ahol a táj történetét animációs film és régészeti relikviák mutatják be egészen a jégkorszaktól napjainkig. Szintén az emeleti részen jelennek meg a nemzeti park címermadarával, a túzokkal kapcsolatos információk és a nemzeti park természetvédelmi kezelési feladatai is itt kerülnek ismertetésre.

A kiállítás teljesen interaktív, minden megérinthető, mozgatható, ismeretterjesztő játékok sora várja a betérőt, így minden korosztály számára izgalmas és informatív szórakozást nyújt.

Sok szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket.

Elérhetőség:

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Körösvölgyi Állatpark


5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Telefon: +36 30 475 1789
E-mail: korosvolgy@kmnp.hu
GPS koordináták: 46º 51’29.39” É 20º 31’ 31.57” K