Ilyen lesz a Körösvölgyi Állatpark éves programkínálata

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnépszerűbb bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark idén sem hagyja unatkozni látogatóit.

Az állatpark állandó látnivalóin túl 2023-ban is rengeteg színes program várja majd a vendégeket.

Január 22-én vasárnap 11 órától „Barangolás szelíd vadak között” címmel, a Téli túrák Nemzeti Parkjainkban program keretében rögtön egy évindító állatparki túrára várjuk az érdeklődőket, melynek keretében szakvezető mesél érdekességeket a bemutatott állatfajokról.

Január 30-án újdonságként kerül meghirdetésre a „Ligeti snittek látogatói szemmel” - amatőr fotós és videós verseny, melyre bárki nevezhet a Körösvölgyi Állatparkban készült, az Anna-liget természeti értékeit, az Állatpark állatfajait bemutató alkotásával.

Február 1-én ismét meghirdetésre kerül a hagyománnyá vált, nagy érdeklődésre számot tevő „Túzok Tusa”, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság levelező és játékos terepi, gyakorlati fordulóból álló vetélkedője, melyre általános iskola 5-8. osztályos tanulói nevezhetnek. Az első forduló feladatlapjait a www.kmnp.hu oldalról tölthetik majd le. A versenyre 3 fős csapatok jelentkezhetnek. A Körösvölgyi Állatparkban megrendezendő döntőbe a nyolc, legnagyobb pontszámot elért csoport jut tovább.

Március 1-én nyílik majd és egészen október 31-ig lesz látható az állatpark látogatóközpontjában a „Szertártitkok” című időszaki kiállítás, mely iskolák, múzeumok szertáraiban, raktáraiban elfekvő természettudományos különlegességeket gyűjt össze és mutat majd be.

Április 9-10-én „Kinn a bárány, benn a farkas – Húsvét a kastélykertben” programunk keretében állatismertetők, látványetetések, állatsimogató, tojáskeresés, húsvéti rejtélyfejtő, Nemzeti Parki Termék védjegyes, kézműves áruk piaca, húsvéti kézműves program és sok más meglepetés várja majd a vendégeinket.

Március 25-én Molnár Ábel kutató lebilincselő szakmai előadására várjuk az érdeklődőket „Erdőssztyeppek hazánktól Mongóliáig” címmel. A hallgatóság izgalmas úti beszámolón keresztül nyerhet betekintést a hazai és az ázsiai fás vegetáció, az erdőssztyeppek sajátosságaiba, természetvédelmébe, melyet izgalmas expedíciós beszámolók is színesítenek.

A Madarak és Fák Napján május 10-én nyílik meg az Anna-ligeti kastélykertben kialakított „Tollas-zug Madárbarát kert” szabadtéri időszaki kiállítás, mely valós, szabad ligeti környezetben mutatja majd be, hogy egy kis odafigyeléssel milyen megoldásokkal tehetjük otthoni kertünket is vonzóvá a madarak számára.

Május 28-án egész napos gyermeknapot tartunk „Tiétek a liget” címmel, ahol állatsimogatóra, Kölyök-zug játszótérre, póni lovaglásra, arcfestésre, játszóházra és egyéb színes gyermekprogramokra számíthatnak majd legifjabb látogatóink. Szintén ezen a napon indul el az izgalmas „Rejtélyek a bagolykapun túl- Nyári nyomozó kaland” is. Az állatpark kötetlen bejárása közben, a parkban elhelyezett, játékos feladványokat, nyomokat kell megtalálni és megfejteni a kalandra vállalkozóknak. Az egyes megfejtések eredményeként tárul fel a Bagolykapu titokzatos rejtélye. A helyes megfejtők között díjakat sorsolunk ki. A nyomozó kalandon való részvétel egyéni vendégeink és csoportban érkezők számára is egyaránt elérhető lesz.

Június 4-én a Magyar Nemzeti Parkok hetén „Életre kelt Holtág” programunk keretében kenutúrát tartunk az Anna-ligettől a szarvasi mocsári ciprusokig. A Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös hazánk ötödik legnagyobb állóvize. Partja mentén csodás látnivalók sorakoznak, itt-ott mocsári teknősök napoznak, a víz felszíne fölött pedig égszínkék jégmadarak suhannak.  Az Anna-ligetből Szarvas város irányába indulunk kenuinkkal áthaladva a hangulatos Erzsébet-híd alatt, tovább a Vízi Színház mellett egészen az emblematikus mocsári ciprusokig, illetve a nagy Bolza-kastélyig.

Június 16.- augusztus 31. között minden vasárnap 11.00 és 16.00 között a Szünidei Állatmustra keretében egy-egy izgalmas állatfajt mutatunk be.

Augusztus 26-án kerül megrendezésre a „Vadon rekorderei - Állatkertek éjszakája”, mely a vadvilág lenyűgöző és különleges képességeire, bámulatba ejtő csúcsteljesítményeire kívánja felhívni a figyelmet a délutántól estébe nyúló, színes programok segítségével.

Szeptember és október hónapokban az „Őszi túravariációink földön, vízen, két keréken” programunk ajánljuk csoportoknak, csapatépítő társaságoknak. Állatparki túravezetésre, a Kákafoki-holtágon történő kenus szakvezetésre, illetve Kastélytörténeti-Körös menti kerékpártúrára is lesz lehetőség.

Október 4-én „Mi fán Terem?-Állatok Világnapi kópéságok” várják az érdeklődőket majd a kifutókban. Az állatpark lakóinak kifutóiba különleges környezetgazdagító eszközöket, játékokat, illetve a megszokottól eltérően feltálalt csemegéket helyezünk el és közösen figyeljük meg, miként veszik azokat használatba, vagy éppen fogyasztják el tollas és szőrmés barátaink.

Advent vasárnaponként és karácsony második napján látványetetéssel egybekötött állatparki túravezetésekkel zárjuk majd az évet.

A felsorolt programokon felül, a Körösvölgyi Állatpark minden jeles napon „Ünnepi Állatismertetők”-kel várja majd vendégeit az alábbi időpontokban:

2023. március 15.  11 órakor, 14 órakor

2023. április 7.-8. 11. órakor, 14 órakor

2023. május 27-29. 11 órakor, 14 órakor

2023. augusztus 20.  11 órakor, 16 órakor

2023. október 21.-23. 11 órakor, 14 órakor

2023. november 1. 11 órakor, 14 órakor

2023. december 31. 11 órakor, 14 órakor

Reméljük, színes kínálatunkból minden korosztály talál majd számára tetsző programot.

Egyéni látogatóinknak eszközkölcsönzéseinket, csoportoknak szolgáltatásainkat is szívesen ajánljuk figyelmébe.

https://www.kmnp.hu/hu/szolgaltatasok-a-korosvolgyi-allatparkban

Sok szeretettel várjuk vendégeinket 2023-ban is!

Nyitvatartás, elérhetőség:

https://www.kmnp.hu/hu/nyitva-tartas-a-korosvolgyi-allatparkban

állatpark

állatpark