Illatvarázs: Mire jó az orvosi zsálya és a kakukkfű?

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának „Illatvarázs” fűszer- és gyógynövénykertjében megkezdtük a növények őszi betakarítását.

A néhány évvel ezelőtt létrehozott „lllatvarázs” kert többféle funkciót is betölt. Egyrészt bemutatási célt szolgál, másrészt fontos programeleme a látogatóközpontban szervezett erdei táboroknak, osztálykirándulásoknak. Harmadrészt itt termeljük meg a kézműves foglalkozásainkhoz szükséges alapanyagokat, amelyekből aztán illóolajat, fűszeres olajat, illatzsákokat készítünk.

Most kezdődő sorozatunkban az Illatvarázs kertben található növények felhasználási módjait, gyógyhatásait mutatjuk be. Elsőként ismerjék meg közelebbről az orvosi zsályát és a kakukkfüvet! 

Orvosi zsálya

Ezt az örökzöld, évelő félcserjét már az ókorban is ismerték és használták az orvoslásban. Levelei baktérium- gomba- és vírusölő hatással rendelkeznek. A belőle készült kesernyés, aromás ízű tea izzadásgátló, gyulladáscsökkentő, étvágyjavító hatással bír. Jó hatással van a gyomor- és bélrendszer, valamint a száj és a torok nyálkahártyájának gyulladása esetén. Szájvizek alapanyagaként is használják, mert megszüntetheti a fogínygyulladást. Jó hatással van az idegrendszerre, sikerrel alkalmazható az Alzheimer-kór enyhébb formáinál.

Ügyelni kell azonban arra, hogy teájából ne sokat fogyasszunk, mert túladagolása melegérzetet, heves szívdobogást, vagy akár súlyosabb tüneteket is okozhat.

Kakukkfű

Jellegzetes, fűszeres aromája miatt a népnyelvben balzsamfűnek, tömjénfűnek is nevezik ezt az évelő, örökzöld félcserjét. A gasztronómiában és a gyógyászatban egyaránt széleskörűen hasznosítható. Túlzott mennyisége azonban jelentősen megváltoztathatja az ételek ízét, ezért figyeljünk arra, hogy csak keveset adjunk belőle a levesekbe, salátákba, vadételekhez, vagy a töltött káposztához. Franciaországban előszeretettel használják fűszervajakhoz és nyúlpecsenye ízesítésére.

Kesernyés ízének köszönhetően gyomorjavító, étvágygerjesztő hatása van. Görcsoldóként köhögéscsillapításra használják. A lándzsás útifű mellett a kakukkfű az egyik legjobb antibakteriális hatású nyákoldó, köptető, fertőtlenítő.

Orvosi zsálya
Orvosi zsálya
kakukkfű
Kakukkfű

szárítás