Illatvarázs – Gyomorbajra orvosi lestyán, fűszerezésre curryfű

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának „Illatvarázs” kertjében termelt gyógy- és fűszernövények közül ezúttal az orvosi lestyánról és a curryfűről esik szó.

Orvosi lestyán

Az orvosi lestyánnak már a nevében is benne van, hogy elsősorban gyógynövényként használhatjuk, de intenzív aromájának köszönhetően fűszerezésre is alkalmas. Az ernyősök családjába tartozik, régebben szinte minden falusi kiskertben megtalálható volt. Elődeink zölden és szárítva egyaránt alkalmazták. A népnyelvben sokféle elnevezése ismert: lecsihan, leustyan, levestikom, levestököm, lóstya stb. Magvetéssel és palántálással is szaporítható, de a legjobb módszer a tövek szétosztása.

Dél- és Nyugat-Ázsiából származó növény, amely a tápanyagban gazdag, nedves talajokat kedveli. Vadon is megtalálható, többek között a Mátrában bukkanhatunk rá kisebb-nagyobb állományaira. Szereti a félárnyékos erdőszéleket. Akár két méter magasra is megnő. Az első évben csak gyöktörzset és tőlevélrózsát fejleszt, a magszár és a levelek a következő évben jelennek meg. Virágzata hasonlít a zelleréhez, ugyanolyan összetett ernyő, termése pedig sárgás-barna ikerkaszat.

Az orvosi lestyánban sok az illóolaj, a cukor, a gumi és az angelikasav, amely rendkívül intenzívvé teszi az aromáját. Éppen ezért kell figyelni arra, hogy csak kis mennyiséget használjunk belőle. Szárított formában, jól záródó edényben sokáig megőrzi aromáját.

Fűszerként levesek, saláták, diétás ételek, italok, ecetek ízesítésére egyaránt alkalmas. A konzerv- és a likőripar is előszeretettel használja.  

Az orvosi lestyánból készült tea kiváló gyomorerősítő, emésztést serkentő és  vizelethajtó hatással bír.  A vese és az epekövek elhajtására is alkalmas. Nikotin- és alkoholmérgezések esetén jó háziszer.

Curryfű

A curryfű nem tévesztendő össze az indiai konyha által használt „curry” fűszerkeverékkel. Itt ugyanis egy cserjéről van szó, melyet curryfűnek, vagy szalmagyopárnak is neveznek. Tavasszal néhány nagyobb áruházban, cserepes palánta formájában beszerezhető, így a saját kertünkben is tudjuk nevelni. Fűszernövény, amely gyógynövényként nem használatos.

A curryfű Dél-Európából, elsősorban Olaszországból származik. Kesernyés ízű levelei vannak, melyeknek illata valóban hasonlít a currypor erőteljes, aromás illatához. Örökzöld növény, amely hivatalosan nem télálló ugyan, de az utóbbi évek teleit könnyen átvészelte. Középmagasra nő meg, bokros, levelei keskenyek, szürkés, ezüstöszöld színűek.

Apró sárga, szalmavirágszerű virágai nyár végén nyílnak, illatuk hasonló a levelekéhez. Általában az apró, letört ágakat használjuk fűszerként. Indiában  elsősorban a vegetáriánus konyha fő ízesítője, nálunk azonban a húsok, tojásos ételek, savanyúságok ízesítésére egyaránt használják. Csokorba kötve és ruhásszekrénybe téve a levendulához hasonlóan alkalmas a molyok elűzésére.