Így hűsölnek a Körösvölgyi Állatpark lakói

Minden év nyarán hírt adunk arról, hogyan viselik a nyári meleget a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának lakói. A kánikula idén is arra késztette nem csupán az embereket, hanem az állatokat is, hogy lehetőségeikhez mérten védekezzenek a hőség ellen.

A természetben élő állatok többsége kerüli a tűző napsütést. A legmelegebb órákban az Alföldi tájak is elcsendesülnek. Ilyenkor pirkadatkor vagy alkonyatkor, amikor a nap nem perzsel olyan forrón, akkor mozognak, táplálkoznak legszívesebben az állatok. Napközben igyekeznek jó pár fokkal hűvösebb, árnyékos helyeket és a vizek közelségét keresni.     

Az állatpark lakóinak mi is biztosítjuk a megfelelő hűsölési lehetőséget. Szerencsére az Anna-liget több száz éves fái minden kifutóra, röpdére, állatházra megfelelő árnyékot vetnek. Fontos, hogy az állatok minden napszakban el tudjanak bújni a tűző nap elől.

Ebben az időszakban sűrűn feltöltésre kerülnek a gímszarvasok, a jávorszarvas, illetve a vaddisznók dagonyái, melyekben hűsítő sárfürdőt vehetnek. A sár az élősködő rovarok elől is kiválóan védi őket. Idén a farkasok is fürdőzési lehetőséghez jutottak, melyet hatalmas élvezettel fogadtak. Igazi önfeledt móka volt számukra a vízzel és a vízben való játék.

Más fajok igyekeznek a föld alá bújva átvészelni a legmelegebb órákat. A borzok, az aranysakálok és a róka kotorékaik védelmébe húzódnak, az európai bölények szívesen vesznek porfürdőt.

Az ivóvíz gyakori cseréje elengedhetetlen a hőségben. Ilyenkor az állatok nem csak sűrűbben isznak, hanem némelyikük szívesen bele is fekszik az itatóba. A holló, az uhu vagy az uráli bagoly például hatalmas fürdőzéseket rendez.

Fotók: KMNPI

szarvasok

jávorszarvas

bölény

vaddisznó

szarvas

vaddisznók