Igazi ritkaság, egy vándorfüzike tűnt fel Montág-pusztán

A közelmúltban egy vándorfüzike bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkban fekvő Montág-pusztán. Ez az aprócska madárfaj rendkívül ritkán figyelhető meg pusztai környezetben.

Jellegzetes, pittyegő hangjára egy pusztai facsoport mellett figyelt fel Igazgatóságunk juhásza, akinek sikerült lencsevégre is kapnia a nehezen észlelhető vendéget.

A vándorfüzike pusztai környezetben történő megjelenése azért is különleges, mert eleve erdei faj, ráadásul tőlünk nagyon messze fészkel és vándorlási útvonala is több ezer kilométerrel keletebbre található. Messze északon, az Ural hegységen túli tajgákon költ, a telet pedig Délkelet-Ázsiában, Indokínában tölti. Arra, hogy néhány példány akár 8 ezer kilométerre is eltér eredeti útvonalától, leginkább az lehet a magyarázat, hogy az aprócska, ökörszem méretű madarat akarata ellenére nyugat felé sodorja egy erősebb légáramlat.

Magyarországon minden évben felbukkan néhány vándorfüzike. A Körös-Maros Nemzeti Park területén 2008-ban észlelték az elsőt, s azóta ez a kilencedik megfigyelt példány.

Fotó: Engi László
Fotó: Engi László