Igazi ritkaság, egy törpesas bukkant fel Dévaványán

Magyarországon rendkívül ritkán látható ragadozó madarat, egy törpesast, figyeltek meg március 3-án Dévaványa térségében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

A világos színváltozatú madár a dévaványai Túzokvédelmi Mintaterület felett, egerészölyvek társaságában termikelt (meleg légáramlattal emelkedett felfelé), majd levált a csapatról és nyugati irányba elkörözött.

A dévaványai térség élettere kedvez a különböző sasfajok előfordulásának. A réti és a parlagi sas a leggyakoribb errefelé, mindkettő fészkel is a területen. Békászó sasok a nyári kaszálások idején tűnnek fel rendszeresen. Halászsast csak szórványos, átvonuló fajként láthatunk az őszi és a tavaszi vonulási időszakban. Fekete sast eddig mindössze egyetlen alkalommal figyeltünk meg Dévaványa környékén. 

Majdnem hasonlóan ritkán bukkan fel törpesas is errefelé, a mostani megfigyelés előtt mindössze egyszer, az 1990-es évek elején láttunk egy szintén világos színváltozatú példányt. Ez a fokozottan védett faj Dél-Európában, Afrika észak-nyugati és Ázsia középső részén költ. Telelni délre vonul, Afrika déli csücskeire is eljut. Hazánkban az utolsó biztos költése 1988-ban volt, azóta csak kóborló egyedeit regisztrálták főként május-július között.

A kép illusztráció.

Törpesas Fotó: Nagy Attila