Igazi madárritkaság, egy fehérfarkú lilebíbic szállt le a Kígyósi-pusztán

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai május 8-án egy fehérfarkú lilebíbicet figyeltek meg a Kígyósi-pusztán.

A madárritkaság utolsó regisztrált előkerülése hazánk területéről 2012-ből származik. A Körös-Maros Nemzeti Parkban ez a második előfordulása. Az első megfigyelése Cserebökényben, a Veres Zoltán- pusztán volt 1997 őszén. Békés megyéből a mostani az első hivatalos adata a fajnak.

A fehérfarkú lilebíbic ázsiai elterjedésű madár. Magyarországon rendkívül ritkán vendégeskedik, eddig tizenhárom alkalommal, összesen tizenhat példányt figyeltek meg az ország területén. Legutóbb 2012-ben, a Fejér megyei Dinnyési-fertőn bukkant fel egy példány.

Az ivarérett (adult) madár a Kígyósi-puszta nyílt, tocsogós területrészén szállt le, s ott más partimadarak (bíbicek, nagy godák, piroslábú és réti cankók) társaságában táplálkozott, majd továbbrepült.  

A fehérfarkú lilebíbic alakra és méretre is hasonlít a bíbichez, tollának színezete azonban más. Felsőteste szürkésbarna, nyaka sötétszürke, hasa rózsaszínes, lába citromsárga.

Fehérfarkú lilebíbic Fotó: Marik Pál
Fehérfarkú lilebíbic Fotó: Marik Pál