Idén szokatlanul későn repülnek ki a szalakóta-fiókák

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain ebben az évben a szokásosnál később kezdtek költésbe a szalakóták, így kirepülésük is későbbre várható. A zömében már fiókás odúkba a közelmúltban a látogatók is bepillanthattak egy szakvezetéses program keretében.

A Kardoskúti Fehértó részterületen az előző évinél több szalakóta költ, igaz itt új költőládákat is kihelyeztünk. A természetes odúkban fészkelőkkel együtt csaknem 60 pár kezdett költésbe. Június utolsó hetében ellenőriztük az odúkat, 39 helyen találtunk tojásos, vagy egyhetesnél fiatalabb fiókás fészekaljakat. Fejlettebb, kirepüléshez közeli, tollas fiókák csak két odúban voltak.

Az itteni költőládák közül néhányba azok a látogatók is bepillanthattak, akik részt vettek június 24-én, a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumában megtartott programon. Az öt különböző településről érkezett vendégek először egy előadást hallhattak a faj múltjáról és jelenéről, jellemzőiről. Ezt követően egy gyalogos túra keretében megnéztük a kihelyezett ún. D-odúkat. Három szalakótafiókát meg is gyűrűztünk, így a résztvevők testközelből is láthatták a fiatal madarakat.

A Cserebökényi-pusztákon a természetes odúk felmérése még zajlik, de az már kiderült, hogy a tavalyi évhez hasonló számban (174 pár) költenek idén is szalakóták. Többségük a szokásosnál később kezdett költésbe. A június végén történt odúellenőrzések alkalmával 53 tojásos fészekaljat találtunk, sok fészekben pedig frissen kelt, vagy néhány napos fiókák voltak. Így a kirepülések többsége idén nem július elejére, hanem július végére, augusztus elejére várható, tehát többhetes a csúszás. 2021-ben jellemzően kevesebb a fióka is, csak egy hatfiókás fészekaljat találtunk. Az ötfiókás fészkek száma is jóval kevesebb, az előző évinek csak egyharmada. Többnyire négyfiókás fészekaljak vannak.

A Kis-Sárréten mintegy 80 db D-odút helyeztünk ki az az elmúlt években. Az állomány felmérése folyamatos. Jelenleg a párok jelentős része már fiókát nevel, de azok még kicsik, messze vannak a kirepüléstől. Akadnak még tojásos fészkaljak is. Az előzetes felmérések alapján a korábbi évekhez hasonlóan mintegy 45-50 pár költésére lehet számítani a Kis-Sárréten.

A Kígyósi-pusztán csaknem 60 pár szalakóta költ. Széthúzódik a költés: van, ahol már tollasodnak a fiókák, másutt még ki sem keltek. Június végéig egyetlen fészekből sem repültek ki a fiókák.

A Makói tájegységben mintegy 50 pár szalakóta költ. Ez némi visszaesést jelent a tavalyi évhez képest. Néhány odúban még csak foglalás történt, kérdéses, hogy ezek a párok raknak-e még tojásokat. Jellemzően tojásos fészekaljak illetve pár napos, esetleg egy-két hetes fiókák vannak az odúkban. A szalakóták számára kihelyezett „D” típusú odúk egy részében más madárfajok (csókák, seregélyek, kuvikok, búbosbankák) költenek.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon 52 odúban költenek szalakóták. Tojásos fészekaljak már nincsenek, a kirepülések július 7. körül kezdődnek. A költőpárok többsége 3-4 fiókát nevel. Néhányan természetes odúkban (például öreg fűzfákban) is költenek.

Fotó: Sándor Bálint