Idén már a tizedik túzok bukkant fel Kardoskút térségében

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Tájegységén nem költenek túzokok, de kóborló példányok időnként felbukkannak. Idén a szokásosnál is többet, összesen tíz példányt figyeltünk meg.

Legutóbb november 23. és december 3. között, többször is szemünk elé került egy fiatal túzokkakas.

A még nem ivarérett (de már ahhoz közeli), 3-5 éves kakas először november 23-án, a védett terület északi határán, Orosházától nem messze, egy szántáson bukkant fel. Később dél-nyugati irányba mozdult: december 1-én már a Kardoskút-Pusztaközpont közelében, egy lucernatarlón tűnt fel. Igazgatóságunk munkatársai folyamatosan nyomon követték. Legutóbb december 3-án, a fokozottan védett terület nyugati határán, egy gyepterületen sikerült megfigyelni. Vadon született példányról van szó, azaz nem repatriált (visszavadított) madár.

A túzokok nagy része ilyenkor ősz végén már csapatokba áll össze a telelőhelyül szolgáló területeken (leginkább repcetáblákon). A fiatal, nem ivarérett madarak azonban még ebben az időszakban is általában egyedül, magányosan kóborolnak, próbálnak újabb területeket felfedezni.

A túzok nagyon óvatos, félénk madár, de a téli időszakban előfordul, hogy közelebb húzódik a lakott településekhez, ahogyan ez a fiatal kakas is tette.

Túzok kakas
Fotó: Palcsek István Szilárd
túzok
Fotó: Palcsek István Szilárd
túzok
Fotó: Palcsek István Szilárd