Idén is várjuk a gyermekeket a Fürkész Táborba

Júliusban két nyári tábort is szervez a természet iránt érdeklődő gyermekek részére a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja.

A „Fürkész Tábor a Dévaványai-síkon” címet viselő, ötnapos program időpontjai: 2022. július 4-9., illetve 2022. július 18-23. Mindkét turnusra 6-13 éves korú gyermekek jelentkezhetnek (akik 2022 június 30-ig nem töltik be a 13. életévüket). A részvételi díj 32 ezer Ft/fő, testvérpárok jelentkezése esetén 30 ezer Ft/fő.   

Mivel táborainkban minden évben sok visszatérő gyermek van, ezért a már megszokott és közkedvelt programok mellett idén sok új elemmel is bővítettük a kínálatot. Ezúttal is megtartjuk a hajnali madárlest, melynek során a Réhelyi tanösvény tornyából, teleszkóppal, távcsővel figyeljük a közelben mozgó madarakat, őzeket, nyulakat, túzokokat. A korábbi évekhez hasonlóan most is lesz éjszakai csillagászat, amelyhez professzionális távcsövet is biztosítunk. Különleges élmény meghallani az éjszakában a baglyok huhogását, a békák koncertjét és a fülemülék páratlan énekét. Természetesen megtartjuk idén is a gyógynövényes foglalkozást (előadás, illatzsákok, fűszernövényes olajok készítése, gyógynövényes társasjáték).

Új kézműves programjaink között szerepel egyebek mellett egy mini lepkeház és egy kis rovarhotel elkészítése. A résztvevők ezeket haza is vihetik és elhelyezhetik a kertben vagy a teraszon, így oda tudják majd csalogatni a lepkéket, rovarokat. Készítünk papírsárkányt, denevért, melyeket ki is próbálunk a szabadban.

A szakmai programok között három kerékpártúra is szerepel. Az egyik úti cél a Túzokvédelmi Állomás melletti tölgyerdő, ahol a fafajokkal és a madarakkal ismerkedünk, majd továbbkerekezünk, hogy megnézzük a bivalyokat és szürkemarhákat. Másik biciklitúránk útvonala az ecsegfalvi Berettyó-híd gátján található szivattyútelepre vezet. Az itteni halastavakon végzünk egy egyszerű, játékos vízvizsgálatot, a megfigyelőtoronyból meglessük a gémtelepen fészkelő madarakat, végül motorcsónakázhatunk is a tavon.

A tábor utolsó napján Túrkevére, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Fekete István Oktatóközpontjába látogatunk el, s játékos feladatokat oldunk meg az ottani tanösvényen. Visszaúton megállunk Kisújszálláson, ahol megnézzük a Bagaméri-szobrot (Csukás István: Keménykalap és krumpliorr c. regényéből készült film jellegzetes figurája).  

Gazdag kínálatunkban szerepel egy kerékpáros botanikai túra is, melynek során Ecsegfalvára, az Ördögsáncra látogatunk el, útközben pedig érintjük a Finta-kutat is. Lesz még táncbemutató és tánctanítás, s felelevenítünk régi sorversenyeket, labdajátékokat is. Minden este az aznapi elfoglaltságokhoz kapcsolódó rövid előadással zárjuk a napot. A tábor részletes programját májustól honlapunkon is megtalálják majd.

Jelentkezni a honlapon található adatlapon lehet, melyet a rehely@kmnp.hu email-címre kell beküldeni.

plakát