Idén is telel vízityúk a Túr-ér nádasaiban

Dévaványán, a település szélén található Túr-ér kis taván idén is megfigyeltek telelő vízityúkot a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Mivel a közelben található meleg vizű forráskút túlcsurgó vize ebbe a tóba folyik bele, így itt mindig találnak be nem fagyott vízfelületeket a telelő madarak. A zárt nádassal övezett, kevéske nyíltvízzel rendelkező tó nyaranta jó élőhelyet biztosít a nádi énekesmadarak, törpegémek, bölömbikák számára. Télen a be nem fagyott vízfelület lehetővé teszi, hogy még a keményebb hidegben is átteleljen itt néhány guvat, szárcsa és vízityúk.  Utóbbi fajból általában 6-8 példány telel át, idén azonban eddig csupán egyet figyeltek meg Igazgatóságunk munkatársai. Természetesen, mivel rejtőzködő madárról van szó, így feltételezhető, hogy több példány is megbújik a nádasban. Jelenlétükre leginkább a jellegzetes, bugyborékolásszerű hangjuk alapján lehet következtetni.

A döntően fekete színezetű, a házi jércékhez hasonló testméretű vízityúkok főleg vízi rovarokat, puhatestűeket, férgeket esznek, de növényi eredetű táplálékot is fogyasztanak.

A kép illusztráció.

vizityúk
Fotó: Kalotás Zsolt